Pelhřimov: Kinu je šedesát, kulaté výročí připomíná výstava

25.10.2022 17:39 | Tisková zpráva

Šedesát let. Přesně tolik času uplyne 4. listopadu od promítnutí prvního filmu v kině Vesmír. Na tento okamžik i historii promítání upozorňuje výstava ve vestibulu kina, která je k vidění do konce měsíce.

Pelhřimov: Kinu je šedesát, kulaté výročí připomíná výstava
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

„Vůbec prvním filmem, který se u nás promítal, byla Srpnová neděle od Otakara Vávry,“ zmiňuje vedoucí kina Vesmír Zdeněk Zieman. Dodává, že se rozhodně ale nejednalo o první promítaný film v Pelhřimově. „Předtím bylo kino v Národním domě, což je dnešní Divadlo Lubomíra Lipského. Mohl se tam ale promítat jen klasický pětatřicetimilimetrový film. Kino Vesmír už umožňovalo promítání širokoúhlých filmů.“

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Zájem o návštěvu nového kina byl velký. Kapacita hlediště byla 340 míst, promítalo se zpočátku čtyři, posléze pět i šest dnů v týdnu. „Návštěvnost byla největší v sedmdesátých letech, kdy hrací profil čítal i deset představení týdně. I v těch prvních letech byla ale některá představení vyprodaná, roční návštěvnost kina bývala mezi šedesáti až osmdesáti tisíci lidí,“ připomíná.

Skladba promítaných filmů byla ovlivněna dobou. Pro diváka bylo nejhůře v sedmdesátých letech, kdy se naplno projevila normalizace. To byly do nabídky zařazovány snímky v rámci Klubu přátel sovětského filmu či Filmového festivalu pracujících.

V prvních letech kina Vesmír se ale diváci v hledišti hodně smáli. „Promítaly se francouzské komedie, a hlavně ty domácí. Byla to doba největšího rozmachu československé kinematografie. Lidé na komedie chodili rádi. Televize byla tehdy v začátcích, o videu se ještě nikomu ani nesnilo,“ nastiňuje realitu tehdejší doby Zdeněk Zieman.

Samotná výstava obsahuje šest panelů. Jsou na nich dobové fotografie, které zachycují průběh stavby kina Vesmír, jeho podobu po dokončení, snímky z interiérů či slavnostní premiéry. Nechybí ani dobové plakáty, které ukazují, jaké filmy se v té době v Pelhřimově promítaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…