Pelhřimov: Testy potvrdily výtečnou kvalitu kompostu

14.03.2023 15:47 | Tisková zpráva

Jaro klepe na dveře, lepšící se počasí láká lidi do zahrádek. Pokud se rozhodnete kvalitu zeminy zlepšit, dobrou volbou je kompost z Technických služeb města Pelhřimova (TSmP).

Pelhřimov: Testy potvrdily výtečnou kvalitu kompostu
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Potvrzuje to i výsledek testů, které provedla společnost ZERA. „Výsledek je velice pozitivní, především hodnoty obsahu živit jsou velmi vysoké,“ okomentovala zjištěné výsledky ředitelka TSmP Eva Hamrlová. Testovaný vzorek vykazoval hodnoty velmi zralého kompostu, je certifikován jako organické hnojivo.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

Nutno říci, že nákup kompostu z TSmp je i dobrou ekonomickou variantou. Při ceně 500 korun za tunu za kátrovaný a 300 korun za nekátrovaný nemá na trhu moc konkurenci. V zahrádkářských prodejnách a obchodních řetězcích se prodává pytlovaný substrát a v tomto případě se jedná už o směs kompostu se zeminou.

„My prodáváme v podobě kompostu koncentrát, který je potřeba před použitím se zeminou smíchat. Informace, v jakém poměru je to vhodné, jsou u nás k dispozici,“ informovala ředitelka.

Podle jejích slov si občané Pelhřimova kompost oblíbili. „Zájem o něj se každoročně zvyšuje,“ dodala. Na podporu prodeje kompostu slouží také speciální akce. Velmi oblíbenou je Nakopej si pytel. S ní TSmP počítají i letos. „Plánujeme ji na 22. dubna. Jedná se o sobotu, otevřeno budeme mít od 8 do 12 hodin,“ sdělila Eva Hamrlová.

Kompost Technické služby města Pelhřimova vyrábí už dlouhé roky. V roce 2015 došlo k přechodu na novější technologii. Pro výrobu kompostu je využíván biodpad, který vyprodukuje město i jeho občané. Při tomto procesu dochází k likvidaci obsahu hnědých kontejnerů, dále se na zakládku kompostu používá posečená tráva, listí a drcený dřevní odpad. Tedy suroviny, které TSmp vyprodukují při běžných činnostech souvisejících s údržbou zeleně ve městě.

Parametry výživových hodnot testovaného vzorku kompostu:
N-NO3 4,11 kg/t sušiny
N-NH4 0,228 kg/t sušiny
N celkem 15,6 kg/t sušiny
P2O5 8,59 kg/t sušiny
K2O 23,1 kg/t sušiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…