Pelhřimov: Tříkrálová sbírka a pochod na Křemešník

13.01.2019 12:43

K začátku roku patří v celé republice neodmyslitelně Tříkrálová sbírka, kterou pořádá sdružení Charita Česká republika. Také v Pelhřimově chodily skupinky Tří králů, kteří zpívali známou koledu a prosili o příspěvek do označených kasiček.

Pelhřimov: Tříkrálová sbírka a pochod na Křemešník
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Vybrané finanční prostředky budou použity na služby, které poskytuje Oblastní charita Pelhřimov, například na domácí hospicovou péči a na další pomoc lidem v nouzi. Prvním místem, které koledníci navštívili, byl ve čtvrtek 3. ledna pelhřimovský domov pro seniory. Hlavním dnem sbírky v Pelhřimově pak byla sobota 5. ledna. Koledníci se už tradičně předtím, než vykročili do ulic vykonávat své záslužné poslání, shromáždili v kostele sv. Bartoloměje, kde obdrželi od vikáře Josefa Sláčíka požehnání na cestu. Pak už se vydali po ulicích a domech, kde se setkali s mnoha štědrými dárci. Organizátoři v sobotu prozradili, že je potěšila letošní větší účast, než bývá obvyklé – podařilo se sestavit 15 skupin koledníků.

Neděle 6. ledna pak patřila druhému ročníku akce, jejíž účastníci také podpořili Tříkrálovou sbírku. Jednalo se o Tříkrálový pochod na Křemešník, jehož součástí byly mimo jiné komentované prohlídky tamnějšího kostela Nejsv. Trojice, společné fotografování s Třemi králi, posezení u ohně se skauty na Sluneční pasece, návštěvy farmy u Hrnčířů v Proseči pod Křemešníkem, projížďky na koních a na závěr zpívání koled se zpěváky pelhřimovské ZUŠ.

Tříkrálového pochodu se zúčastnilo zhruba 120 lidí a příjemnou atmosféru si při něm užili dospělí i děti (těm udělala velkou radost sněhová nadílka). Na uspořádání akce se společně podíleli Agentura Dobrý den, Rostislav Čech, Oblastní charita Pelhřimov, Poutní hotel Křemešník, Matice Křemešnická, Klub českých turistů, Pelhřimovští skauti, Město Pelhřimov, Farma Hrnčíř, Kulturní zařízení města Pelhřimova a základní umělecká škola Pelhřimov. Všem patří poděkování.

Několik zajímavostí:

  • Plné kasičky jsou poměrně těžké, koledníci nosili na krku i kolem dvou kilogramů, nejtěžší dosud rozpečetěná kasička měla hmotnost 2,8 kg.
  • Nejúspěšnější skupinka do kasičky nasbírala 18 876 Kč.
  • V rámci Tříkrálového pochodu na Křemešník se vybralo celkem 8 652 Kč, a to v kostele, pod rozhlednou Pípalka, za horké nápoje, další finanční příspěvky vybrali skauti za guláš a Tři králové, s nimiž se lidé fotili.

Přispěli návštěvníci koncertu, podnikatelé i instituce

V rámci Novoročního koncertu Vysočinky v neděli 6. ledna věnovali návštěvníci této akce celkem 11473 korun.

Další novinkou a důstojným vyvrcholením letošní Tříkrálové sbírky byla společná aktivita, při které se ve středu 9. ledna vydali představitelé Oblastní charity Pelhřimov, vedení města a pelhřimovské farnosti žádat o příspěvky na městský úřad a do různých institucí a firem ve městě. Přitom se většinou setkávali s přátelským přijetím a celkem vybrali od zmíněných dárců částku 39 422 korun.

Organizátoři letošní Tříkrálové sbírky srdečně děkují všem, kdo do ní přispěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…