Pelhřimov: Žehnání motorek se ponese v dobročinném duchu

10.04.2016 20:52

Burácením silných strojů a jejich majiteli oblečenými v kůži a v pevných motorkářských botách ožije 28. května Masarykovo náměstí v Pelhřimově. Uskuteční se tam totiž už pátý ročník akce s názvem Žehnání motorek & Motorkáři dětem 2016. Ojedinělou akci jednostopých vozidel, která nemá v Pelhřimově konkurenci, pořádá spolek REBELS CZECH, riders club. Na letošní ročník pořadatelé připravují řadu novinek, přičemž výraznou je věnování vybraných financí na charitativní účely – konkrétně na dětské oddělení pelhřimovské nemocnice. Partnerem akce je město Pelhřimov. Více v rozhovoru prozradil jednatel motorkářského klubu Petr Černík.

Pelhřimov: Žehnání motorek se ponese v dobročinném duchu
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Akce Žehnání motorek už v Pelhřimově „zakořenila“. Jak je to s přípravami? Kdy začínáte a platí u Vás stejně jako u pořadatelů ostatních akcí, že když skončí jeden ročník, máte už mnoho myšlenek na nadcházející akci?

I když se to nezdá, je s celou akcí docela dost práce. Přípravy započaly začátkem února a pořád je co dolaďovat. Každou soutěž je potřeba promyslet, aby byla zajímavá a aby pobavila nejen soutěžící, ale i přihlížející. Motorkáři neřeší ceny tak jako malé děti, proto se snažíme vybrat ty, které se budou líbit a pobaví. Druhý den po skončení, probíráme, co bylo dobré, co by šlo zlepšit a jak pozvednout příští akci na „vyšší levl“. Neděláme to přeci jenom pro nás, ale hlavně pro další motorkáře, příznivce, děti nebo lidi, kteří nemají jinak možnost prohlédnout si různé druhy a značky motorek. Snažíme se z této akce udělat tradici.

Loni bylo náměstí zaplněné doslova do posledního místečka. Do Pelhřimova přijelo na 350 motorkářů. Jakou předpokládáte účast letos?
U každé akce, která se pořádá venku, je důležité, aby vyšlo počasí. I když loni nás překvapila přeháňka, nenarušilo to průběh nijak razantně. Všeobecně platí, že když se mi někde líbí, řeknu to dalším a ti se přidají. Začínali jsme s 12 motorkami. Doufám, že letos bude účast ještě větší, než byla loni. A když ty motorky víc „namačkáme“, na náměstí jich ještě pár dostaneme.

Sjíždějí se do Pelhřimova na žehnání motorek jen lidé z České republiky, nebo se můžete pochlubit i návštěvníky z ciziny?
I když Žehnání motorek v Pelhřimově není jediná akce tohoto druhu v ČR, navštěvují nás i motorkáři ze sousedních států. Letos přivítáme klub Rebel Pezinok ze Slovenska. Letošní výhodou proti předchozím ročníkům je i možnost přespání v Želivě, takže ti co jedou z větší dálky, mohou přenocovat.

Loni jste poprvé spojili Žehnání motorek s akcí pro děti. Jaká byla účast dětí, jejich reakce a co je čeká letos?
Děti jsou naše budoucnost a proto je potřeba je vést k bezpečnosti, ukázněnosti a informovanosti na silnicích. Třeba i z nich jednou budou motorkáři, a co se naučí v mládí, to se neztratí. Děti se zpočátku styděly, viděly spoustu „drsných“ motorkářů a neměly důvěru. Nakonec se odhodlaly soutěžit a za to je čekaly ceny. Letos pro děti připravujeme spoustu nových soutěží a to nejenom na odrážedlech, ale i vědomostních se zaměřením na bezpečnost silničního provozu. Na děti čekají ceny, medaile, diplomy a na jednoho hlavní cena, dětské odrážedlo Buggy.

Letošní novinkou je dobročinné zaměření. Co od toho očekáváte?
Johan Wolfgang von Goethe prohlásil: „Kdo nedělá nic pro druhé, nedělá nic pro sebe“. Po rozhovoru s primářem dětského oddělení pelhřimovské nemocnice jsme se rozhodli, že se pokusíme za pomocí sponzorských darů od firem a motorkářů vybrat peníze, které by nemocnice použila na zakoupení přístroje, který slouží na léčbu žloutenky u novorozeňat. Ta nezpůsobuje pouze to, že je dítě zbarvené do žluta, ale také napadá jádra buněk v mozku.

Jak těžké je v dnešní době sehnat sponzory?
Kdybych věděl jak těžké to je, tak si nejsem tak úplně jistý, jestli bych se o to pokoušel. Přístup společností a firem v Pelhřimově k dobročinné akci, kterou pořádají motorkáři je většinou, a teď použiji mírné slovo: negativní. Nevím, jestli tomu bylo proto, že jde o motorkářskou akci, a nebo pouze proto, že nechtějí pomoct. Naštěstí druhou společností, kterou jsme navštívili, byla společnost  StaMPi. Chápavý přístup jednatele Michala Pihávka nás ale utvrdil v tom, že děláme dobrou věc. A za to jsem mu vděčný. Se stejným pozitivním přístupem jsme se setkali i u firmy Josef STRAKA a  FOPO II. Nedávno na účet, který je určen pro tuto sbírku zaslal finanční dar i Jiří Angelis, který nezatupuje firmu, ale finanční dar zaslal pro dobrý pocit. Některé firmy jsme navštívili osobně, jiné jsme kontaktovali pomocí emailu. Do začátku akce je ještě několik dnů a proto se firmy, které by se rozhodly pomoct, tuto možnost pořád mají. Jde o odečitatelnou položku a hlavně pomoc dětem. Pár sponzorů máme také na ceny do soutěží, kde je opět hlavním partnerem majitel Petr Studený z Motocentrum Olešná, další ceny poskytl obchod pro motorkáře Yshop.cz. Zároveň máme velkou podporu Ministerstva dopravy BESIP a Agentury Dobrý den, která nám pomáhá již podruhé a dodává programu „šťávu“. Akci podporuje i město Pelhřimov, Kulturní zařízení města Pelhřimova a Rozvojový fond Města Pelhřimov.

Pojďme k harmonogramu akce. Na co se mohou účastníci i návštěvníci těšit?
Celý program začne oficiálně v 11:00 hodin soutěžemi pro děti, program bude moderovat Luboš Rafaj z Agentury Dobrý den. Děti budou soutěžit na odrážedlech, případně kolech jízdu mezi kužely. Dále na děti čekají vědomostní soutěže, jako poznávání dopravních značek, povinného a doporučeného vybavení pro účastníky silničního provozu, házení kruhem na cíl a další. Soutěže budou vyhodnocené body, za které každé dítě dostane medaili, diplom a ceny. Jako doplněk programu je čeká malování na obličej. Přibližně od 12:30 hodin začnou soutěžit i motorkáři. Soutěže pro malé i velké budou s podporou Besipu. Soutěžící si můžou například otestovat jízdu na „motorce“ s alkoholovými, drogovými a únavovými brýlemi a další, které připravujeme. Poté bude následovat poděkování partnerům, sponzorům a vzpomínkou na zesnulé motorkáře, které uctíme minutou ticha. Následovat bude proslov kněze Augustína Jána Grambala, který s námi bude letos již po páté, požehnání na cesty a pokropením motorek svěcenou vodou, jako symbol Boží ochrany. Během odpoledního programu proběhne i dobrovolná sbírka, jejíž výtěžek bude, stejně tak jako i finanční dary od firem, předán nemocnici.

Ukončením akce na náměstí bude společná vyjížďka Vysočinou do Sportparku Kocanda v Želivě…
Trasa je letos plánovaná přes Čížkov, Hořepník, Křelovice až do Želiva, její délka je přibližně 35 km. Majitel Hotelu na Kocandě Pavel Mička je na podobné akce již zvyklý, tak vše bude připravené na příjezd. Tady čeká občerstvení, tombola a další soutěže jako i vyhlášení Nejdrsnějšího motorkáře a Nejsexy motorkářky. Večerem nás povede humpolecká kapela „Čárovej kód“ a jako předkapela „Základní vzdělání“.

Prozradíte nám více o soutěžích nebo si musí lidé počkat až na poslední květnovou sobotu?
Soutěží je hodně, ať už jde o soutěž „Nejkurióznější motorka“ nebo „Ušlápni si Pincka“, „S pytlem brambor“, pití dlouhým brčkem a letos i s bublinkami nebo jízda zručnosti. Celá akce není ale jenom o soutěžích. Motorkáři se rádi sejdou a popovídají. Děti mají možnost vidět spoustu motorek, zapojit se a vyhrát. A nikdo nebude poražen, nikdo nezůstane bez ceny. Aby čas na náměstí byl příjemnější, kavárna Ateliér a Catering Pelhřimov zajišťují občerstvení jak pro malé, tak i velké.

Na závěr, jaký je podle Vás pohled veřejnosti na podobné akce?
Veřejnost nás motorkáře vnímá jako odlišnou sortu lidí a někdy jako hrozbu. Ačkoli se některá média leckdy snaží vsugerovat obraz jiný, jsou motorkáři úplně normální lidé a běžní účastníci silničního provozu. Po našich silnicích se nyní pohybuje nejvíce motorkářů v historii. V současné době je v České republice registrován přibližně milion motocyklů. Ano, někdy nejde odolat tomu, abychom pootočili pravým zápěstím a nezrychlili nad rychlost povolenou. Ten kdo nikdy na motorce neseděl, nepochopí jaký úžasný pocit to je. Touto veřejnou dobročinnou akcií chceme ukázat lidem, kteří mají o motorkářích nepřívětivé mínění, že jejich názor nemusí být správný. Jsme jenom lidé, co mají svého koníčka. Neexistuje žádná jiná věc, do které by se dalo tak intenzivně zamilovat. Vysněný stroj, podmanivé tvary, vůně právě spáleného benzinu. Motorky milujeme, protože je to koníček, který lze vnímat všemi smysly, dávají nám pocit volnosti a svobody. Spousta jiných klubů pořádá dobročinné akce, nebo návštěvy dětských domovů. Motorkář kolem sebe nemá deformační ochranné zóny a airbagy, jako lidé v autě. Proto je potřeba o blížící se motorce přemýšlet jako o člověku. Každý motorkář se rád pochlubí svojí motorkou a proto se lidé, co se jenom z dálky přihlíží, nemusí bát jít blíž a prohlédnout si ji. Doufám, že letos zaplníme náměstí tzv. k prasknutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…