Peruánské Pisco a západočeskou Plzeň chce více sblížit velvyslankyně Peru

09.11.2016 12:54

Propojit peruánské město Pisco a západočeskou Plzeň se chce v budoucnu pokusit velvyslankyně Peru v České republice J. E. Liliana Torres-Muga.

Peruánské Pisco a západočeskou Plzeň chce více sblížit velvyslankyně Peru
Foto: Plzeň
Popisek: Velvyslankyně Peru s primátorem Plzně Martinem Zrzaveckým

Obě města jsou známá po celém světě díky nápoji, který produkují, za Plzeň je to pivo, za Pisco kořalka připravovaná z vína. O možnosti „sbratřit“ Pisco a Plzeň se zmínila velvyslankyně při svém úterním setkání s primátorem Martinem Zrzaveckým. Ten ji přijal na plzeňské radnici, setkání se zúčastnila také ředitelka Úřadu služeb obyvatelstvu Magistrátu města Plzně Helena Knížová.

Při setkání zazněla i další témata, například problémy spojené s globálním oteplováním a možným nedostatkem vody, na které se snaží obě země připravovat. „V Peru chystáme projekt na vybudování přehrad k zadržení vody, máme také velký zájem na tom, aby jezero Titicaca bylo čisté, nepodléhalo kontaminaci,“ přiblížila velvyslankyně. Titicaca je nejvýš položené splavné jezero na světě a druhé největší jezero v latinské Americe. Za klíčovou označila velvyslankyně řeku Amazonku, jež v Peru pramení. „Skutečné prameny Amazonky objevil Čech, profesor Janský (hydrolog Bohumír Janský),“ upozornila.

Většina obyvatel Peru, kterých je kolem 30 milionů, žije na pobřeží, přičemž hlavní město Lima má 15 milionů obyvatel. „Jsme národem míšenců,“ uvedla velvyslankyně. Kolem 45 procent obyvatelstva Peru tvoří potomci původního indiánského obyvatelstva, 37 procent jsou míšenci původního obyvatelstva a bělochů, 15 procent tvoří běloši a ostatní tvoří tři procenta. Podle velvyslankyně je snahou posilovat odkaz peruánského spisovatele Inca Garcilaso de la Vegy, od jehož úmrtí uplynulo letos 400 let, a to proto, aby se Peruánci cítili pyšní na svůj původ.

Právě téma Inca Garcilaso de la Vega: Čtyři století od jeho úmrtí bylo námětem školní soutěže nazvané Cena republiky Peru, do které se mohli přihlásit studenti středních škol v Plzeňském kraji a také studenti Západočeské univerzity v Plzni. Jejím cílem je rozšířit povědomí a znalosti o peruánské kultuře mezi studenty vzdělávacích institucí Plzeňského kraje. Vyhlášení vítězů už šestého ročníku následovalo po setkání s primátorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …