Písek: Cenu starosty obdrží ředitel Prácheňského muzea

28.03.2023 6:32 | Tisková zpráva

Dlouholetý ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek obdrží za mimořádné počiny v oblasti kulturně-společenského života cenu Starosty města Písek za rok 2022. Udělení ceny schválilo zastupitelstvo.

Písek: Cenu starosty obdrží ředitel Prácheňského muzea
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

“Pan ředitel Prášek je významnou píseckou osobností, a to nejen díky své práci pro muzeum, kterému zasvětil celý svůj profesní život, ale i díky své přednáškové a publikační činnosti,“ řekl starosta Michal Čapek. Cena bude slavnostně předána při městské slavnosti Dotkni se Písku.

V průběhu minulého roku lidé zaslali 89 návrhů pro tři kandidáty – Prácheňské muzeum v Písku, Loutkový soubor Nitka a Prácheňskou uměleckou besedu. Nejvíce hlasů získalo Prácheňské muzeum. Komise kulturní a cestovního ruchu, která návrhy na udělení ceny starosty vždy projednává a předkládá radě města a zastupitelstvu, doporučila ocenit Loutkový spolek Nitka.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí

„Komise tím v žádné případě nechtěla znevážit práci muzea. Vycházela však z rozdílů mezi spolky a příspěvkovou organizací kraje, kterou muzeum je. To má díky tomu zajištěno financování a jeho činnost je dána zřizovací listinou. Spolky jsou naopak zájmovými sdruženími, jejich členové vykonávají svou činnost bez nároku na odměnu a financování si musí zajistit sami z různých zdrojů. Proto jsem zastupitelstvu navrhl udělení ceny řediteli muzea jako fyzické osobě, protože jeho činnost výrazně převyšuje jeho pracovní náplň,“ vysvětlil starosta. Dodal, že si práce všech nominovaných velice váží. „Činnost všech spolků je pro naše město a jeho společenský život nesmírně důležitá,“ doplnil.

PhDr. Jiří Prášek pracuje v Prácheňském muzeu v Písku od 80. let minulého století. Nastoupil do něj jako etnograf a později se stal jeho ředitelem. Je autorem mnoha knih a populárně naučných i odborných článků, řada z nich je věnována Písku nebo Písecku. Písku se týkají např. knihy Písecké 2. tisíciletí, Písek před 100 lety aneb Kronika roku 1896, Písecká domovní znamení I. a II. nebo Písek pod betlémskou hvězdou. Rozsáhlá je i jeho přednášková činnost.

Cena starosty je odměnou za mimořádné počiny ve všech oblastech kulturně-společenského života ve městě, poprvé byla udělena za rok 2017. Obdržet ji může fyzická i právnická osoba nebo kolektiv osob bez právní subjektivity, které mají trvalé bydliště nebo sídlo na území města Písek. Nominace je možné předkládat v průběhu celého roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…