Písek: Kvalitu cestování zlepší "chytrý dům" na nádraží

24.04.2018 7:38

Ukázkový “chytrý dům” by měl v příštím roce vyrůst na autobusovém nádraží v Písku. Takový je cíl memoranda o spolupráci mezi jihočeským dopravcem ČSAD Autobusy České Budějovice, společností E-ON, asijským průmyslovým gigantem Tatung a městem Písek. Tatung vybaví moderní technologií budovu autobusového nádraží v Písku, a to vše na své náklady.

Písek: Kvalitu cestování zlepší "chytrý dům" na nádraží
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

K podpisu memoranda došlo na konci března v rámci světového fóra Smart Cities and Expo 2018 uspořádaném již počtvrté v taiwanském hlavním městě Taipei.

„Díky této spolupráci se nám v Písku podaří udělat z budovy autobusového nádraží ukázkový „chytrý dům“, který významně přispěje ke zvýšení komfortu cestování obyvatelům a návštěvníkům Písku. Jeho provoz bude navíc energeticky úsporný a šetrný k životnímu prostředí. Půjde tak o další praktický důkaz, že hlavním smyslem konceptu Smart Cities, neboli „chytrých měst“, je zlepšování života jejich obyvatel,“ říká místostarosta Josef Knot, který se světového summitu za město Písek zúčastnil na pozvání taiwanské strany.

Cílem setkání na Taiwanu byla především výměna zkušeností na poli inovací a hlavním výstupem pak vznik komunikační platformy GO SMART. Summitu se zúčastnilo více než 120 starostů, guvernérů a další čelných představitelů municipalit z celého světa.

„Nově vzniklá komunikační platforma GO SMART bude nástrojem ke stimulaci inovativních přístupů, posílení spolupráce zapojených subjektů a aktivnímu sdílení zkušeností a novinek. Sloužit by měla ke zlepšování životní úrovně obyvatel měst a regionů, díky snadnějšímu zavádění inovací vedoucích zejména k finančním úsporám a udržitelnému rozvoji s ohledem na ochranu životního prostředí. První výstupy budou prezentovány už v listopadu tohoto roku na světovém kongresu Expo v Barceloně,“ dodává Josef Knot.

Summit „chytrých měst“ je prestižní akce jejíž význam ve světě stále narůstá. Zástupci měst, regionů, firem i odborných pracovišť se zde seznamují s nejmodernějšími technologiemi a postupy, navazují kontakty a vytvářejí společné projekty těžící ze vzájemné synergie. „Právě toto sdílení poznatků a společné zavádění novinek do praxe je klíčem k rozvoji koncepce chytrých měst,“ doplňuje písecký místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…