Písek: Probační dům pro podmíněně propuštěné je hotov, hledají se pro něj vhodní klienti

05.11.2022 12:47 | Tisková zpráva

Probační a mediační služba ČR v současné době vytipovává klienty pro probační dům, který vznikl přestavbou hasičského skladu nedaleko stanice Hasičského záchranného sboru.

Písek: Probační dům pro podmíněně propuštěné je hotov, hledají se pro něj vhodní klienti
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Probační a mediační služba ČR v současné době vytipovává klienty pro probační dům, který vznikl přestavbou hasičského skladu nedaleko stanice Hasičského záchranného sboru. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Toto zařízení bude první svého druhu v republice a je určeno pro muže podmíněně propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody. Cílem zařízení je pomoci jim adaptovat se po propuštění z vězení na život na svobodě, začlenit se do společnosti a předejít jejich možné recidivě. Občany o tom ve čtvrtek 3. listopadu na veřejném slyšení v knihovně informovali zástupci Probační a mediační služby ČR.

„Naše práce směřuje k lidem, kteří se dostali do střetu se zákonem a jejím cílem je pomoci jim s bezproblémovým návratem do běžného života,“ řekla ředitelka Probační a mediační služby ČR Andrea Matoušková. Probační dům tak bude jedním z nástrojů, jak podmíněně odsouzeným pomoci nastartovat normální život a nevrátit se ke kriminální činnosti. Kapacita domu je nastavena na 16 lidí, kteří zde mohou setrvat maximálně půl roku. Budou tu mít potřebné zázemí, v domě budou muset respektovat nastavená pravidla a věnovat se jim budou pracovníci Probační a mediační služby. Důležitou součástí práce s klienty domu bude jejich zapojení do pracovního procesu. „Po celou dobu jejich pobyt v probačním domě budeme pracovat na tom, aby měli po jeho opuštění kam jít, aby měli potřebné zázemí,“ uvedla náměstkyně ředitelky Probační a mediační služby ČR Kateřina Šlesingerová
 
Město Písek nemělo možnost vznik probačního domu na svém území ovlivnit, s Probační a mediační službou ČR se ale již od počátku snažilo spolupracovat a mít všechny potřebné informace. Starosta Michal Čapek na veřejném slyšení uvedl, že probační domy existují například ve Skandinávii nebo v Německu a jedná se o velmi důležitá a potřebná zařízení. Nemělo by podle něj hrozit, že jeho provoz bude mít negativní vliv na bezpečnost ve městě.
 
Klienti probačního domu jsou velmi pečlivě vybírání, dostat by se do něj měli jen muži, kteří mají velkou motivaci začít žít normální život, ale „na svobodě“ nemají nikoho, kdo by jim podal pomocnou ruku, vysvětlila Kateřina Šlesingerová. O umístění do probačního domu bude podle jejích slov rozhodovat soud. „Výběr klientů probíhá dlouhodobě a zohledňuje se při něm celé spektrum okolností,“ poznamenala Šlesingerová. Snažila se tak uklidnit obavy obyvatel Písku, kteří se debaty zúčastnili, ze zhoršení bezpečnosti ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…