Písek: Radní na svém zasedání doporučili zastupitelstvu nerealizovat spalovnu odpadu

10.02.2017 8:35

Radní města projednali další strategické dokumenty města Písek, a to „Tepelnou koncepci města Písek“ a „Koncepci odpadového hospodářství“.

Písek: Radní na svém zasedání doporučili zastupitelstvu nerealizovat spalovnu odpadu
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Oba dokumenty byly zpracovávány v průběhu celého roku 2016. Zatímco k závazné části Plánu odpadového hospodářství se vyjadřuje Krajský úřad Jihočeského kraje, zda je zpracován v souladu s Obecně závaznou vyhláškou kraje a zákona o odpadech, k tepelné koncepci města se budou vyjadřovat zastupitelé na příštím zasedání.

Dokument tepelné koncepce navazuje na dubnové zasedání zastupitelů v roce 2015, kdy společnost Teplárna Písek, a.s. informovala o nutnosti investic do ekologizace provozu. „Zastupitelstvo tehdy vyzvalo představenstvo Teplárny, aby městu podrobně zdůvodnilo, co taková ekologizace podle předpisů EU bude znamenat. Touto problematikou se také zabývalo vedení města ve spolupráci s již novým vedením společnosti Teplárny. Město bylo do konce roku průběžně informováno o stavu teplárenské společnosti, zejména o variantních možnostech plánovaných investic,“ říká vedoucí odboru investic a rozvoje Václav Filip.

„V únoru 2016 rada města projednala informace o možnostech energetického využití odpadů a dalších investičních možnostech ve společnosti. Rada tehdy doporučila, aby o problematice potřebného zajištění rozvojových dokumentů, tj. tepelné koncepce a odpadového plánu, byli seznámeni zastupitelé města. Současně byl Radou města předložen návrh na postup vypracování rozvojových dokumentů návrh na založení expertní pracovní skupiny, která by byla personálně složena z odborníků, např. zástupců společností Teplárna Písek, a.s., ODPADY PÍSEK s.r.o., Lesy Města Písku, s.r.o., zástupců z Ministerstva životního prostředí, oddělení politiky a strategie životního prostředí, za Město Písek z odboru rozvoje a investic, z odboru životního prostředí, a také vybraných zastupitelů a zástupce z odborné veřejnosti,“ popisuje historii strategických dokumentů vedoucí oddělení rozvoje Jan Venclík.

Expertní pracovní skupina v průběhu roku 2016 zasedala celkem šestkrát. Členové skupiny se vyjadřovali jak k osnově a stanovení limitních zadávacích podmínek k výběrovému řízení, tak k jednotlivým analýzám, k navrhovaným řešením a k výsledkům studie.

„V závěru svých jednání členové pracovní skupiny formulovali usnesení, kterým doporučují zastupitelstvu města schválit rozvojový dokument „Plán odpadového hospodářství města Písek“, včetně zajištění podmínek pro další využívání odpadů formou vyššího třídění. Dále navrhují Zastupitelstvu města doporučit společnosti Teplárna Písek, a.s. budoucí řešení krytí tepelných potřeb města včetně ekologizace, což znamená, že jeden ze dvou kotlů na uhlí bude nahrazen plynovým kotlem nebo kotlem na biomasu. Od tohoto kroku si slibujeme snížení emisí tak, jak jsme si vytýčili v rámci koncepce Smart City. Zároveň zastupitelům doporučujeme neschválení spalovny odpadů. Důvodem je velmi malé množství komunálního odpadu a tak i malá efektivita celého projektu,“ říká místostarosta Josef Knot (TOP09).

Pracovní skupina současně navrhuje snížení výkonu výtopny „Samoty“ na hodnotu do 20 MW a zahájení přípravy investiční akce spočívající v přechodu změny spalování mazutu na plynofikaci tohoto zdroje, včetně bezodkladného podání žádosti o získání finanční podpory na tuto investici.

„Záměrem města i společnosti Teplárna Písek, a.s. je, aby přenosová tepelná soustava byla energeticky účinnou, aby budoucí investice do rozvodů a samotných zdrojů tepla byla investicí udržitelnou, mající ekonomický a ekologický rozměr,“ dodává místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…