Písek: U Smrkovic vznikl díky participativnímu rozpočtu nový remíz

10.11.2022 7:27 | Tisková zpráva

Mezi Smrkovicemi a Novým Dvorem, v lokalitě zvané Kožichov, vznikl nový plodonosný remíz. Díky projektu, který uspěl v druhém ročníku Participativního rozpočtu města Písek, tu bylo první listopadovou sobotu vysazeno 35 ovocných stromů a 300 keřů deseti různých druhů. Dřeviny tu ve spolupráci s odborem životního prostředí zasadili dobrovolníci a členové spolku Voda a zeleň v Písku, jenž projekt předložil. Náklady na jeho realizaci dosáhly zhruba 250 000 korun. Nový prvek přispěje ke zvýšení biodiverzity a stability krajiny.

Písek: U Smrkovic vznikl díky participativnímu rozpočtu nový remíz
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Plocha pro remíz nebyla vybrána náhodně. Svou nejdelší stranou navazuje na „mysliveckou“ alej ovocných stromů s podsadbou keřů na pozemku města, kterou nový remíz vhodně doplní. „Na ploše větší než 2 000 metrů čtverečních vznikl jedinečný krajinný prvek, který přispěje ke zvýšení biodiverzity v monokulturní, intenzivně zemědělsky obhospodařované krajině jižního Písecka,“ uvedl David Schwedt z odboru životního prostředí. Na novém remízu byly vysazeny původní druhy vysokokmenných jabloní, švestek, ale také jeřábů a třešní ptačích. Z keřů pak zejména původní druhy, jako je hloh obecný, trnka obecná, ptačí zob obecný, bez černý, ale také brslen evropský nebo vyšší keře jako líska obecná. Většina vysazených stromů i keřů poskytuje potravu pro ptactvo.

Remíz je složen ze tří pater, a to z travinového a bylinného patra květnaté krajinné louky, které zabírá plochu větší než 500 m2, ze středního keřového a vysokého stromového patra. „Očekáváme, že takovýto druhově pestrý a přírodě blízký fragment s vysokým ekologicko-stabilizačním potenciálem, druhově a prostorově složený z původních druhů dřevin, již za několik let přinese bohatou potravní i krytovou nabídku mnoha živočichům, zejména ptactvu. Bude sloužit i k zadržování vody v krajině, k zamezení eroze, jako větrolam a v neposlední řadě bude plnit stabilizační a estetickou funkci v krajině,“ podotkl David Schwedt s tím, že většina vysazených keřů i stromů na jaře bohatě kvete a poslouží tedy i hmyzu, významná tak bude i jeho medonosná funkce.

Důležitou součástí projektu je také následná péče o remíz, která bude zajištěna po dobu minimálně tří let, její součástí je zálivka, tvarovací řezy či mozaikovité sečení. Zabezpečena bude i případná náhradní výsadba za odumřelé dřeviny. Sadební materiál i následnou péči dodá firma ARBORES CZ, s. r. o., z Písku, která ve výběrovém řízení přeložila nejvýhodnější nabídku. Do konce roku bude ještě remíz osazen velkou cedulí vyrobenou z akátu, na které budou zajímavé informace o fungování a významu takového prvku v krajině.

Město Písek zastoupené odborem životního prostředí děkuje předkladateli projektu a všem zúčastněným za spolupráci! Všem, kteří se do výsadby zapojili, pak poděkovala za spolek Voda a zeleň v Písku Gabriela Čápová Kocourková: „Ráda bych poděkovala lidem ze spolku i ostatním dobrovolníkům, kteří se podíleli na výsadbě remízu. Do těchto akcí se začínají zapojovat i lidé z dotčených lokalit, protože jim přestává být jedno, co se děje kolem nich. Toho si velice cením.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…