Písek: V Palackého sadech si můžete půjčit knihu

24.12.2018 20:23

Pro knihu do Palackého sadů? Proč ne. V tomto parku byla slavnostně otevřena první knihobudka. „Vánoční dárek“ občanům rozbalila přestřihnutím kolaudační stuhy starostka Eva Vanžurová za přítomnosti místostarostky Petry Trambové, místostarosty Petra Hladíka a žáků ZŠ E. Beneše.

Písek: V Palackého sadech si můžete půjčit knihu
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Pro nás je to taková malá předpremiéra před očekávaným otevřením nové knihovny,“ říká s nadsázkou Roman Dub, ředitel Městské knihovny v Písku.

Knihovna se zapojila do celorepublikového projektu KnihoBudka, který přináší do veřejného prostoru bezplatné pouliční knihovny. Vyřazené telefonní budky se proměňují na knihobudky, zaplňují se knihami a následně budí zvědavost, zájem a přinášejí radost. Jan Bičák, autor projektu, otevřel první knihobudku v roce 2014 v pražské nemocnici IKEM. Následovaly desítky knihobudek po celé republice. Myšlenkou projektu je nabídnout kolemjdoucím možnost vzít knihu do ruky, začíst se, odnést si knihu domů, případně přinést jinou a sdílet čtenářské zážitky.

„Chceme dostat knihy k veřejnosti netradiční formou a následně přivést veřejnost ke knihám i do knihovny. Do proměny zašlé telefonní budky v Palackého sadech se zapojili i žáci ZŠ E. Beneše. Díky aktivní účasti na přípravách si vytvářeli vztah k veřejnému prostoru. Knihobudka již nebude patřit k věcem, které bez zájmu míjejí, bude pro ně mít zvláštní hodnotu. Práce dokončil výtvarník Vojtěch Bitto podle návrhu architektky Laury Jablonské,“ dodává lektorka knihovny Štěpánka Činátlová.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…