Písek: Žáci představili Příběhy našich sousedů

27.06.2021 11:47

Žáci ze ZŠ E. Beneše a ZŠ J. K. Tyla se zapojili do projektu neziskové organizace Post Bellum, nazvaného Příběhy našich sousedů. Jejich úkolem bylo oslovit a vyzpovídat pamětníka, digitalizovat staré fotografie, prozkoumat archivy, a nakonec vytvořit televizní, rozhlasovou nebo psanou reportáž či dokument.

Písek: Žáci představili Příběhy našich sousedů
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Děti se díky projektu naučily pokládat otázky, vybrat z nasbíraného materiálu to nejdůležitější, hledat informace a také stříhat video a audiozáznamy, které pořídily při rozhovorech. Hlavně však získaly informace z historie 20. stolení od žijících pamětníků.

Veřejná prezentace jejich pamětnických příběhů se uskutečnila tento týden v Městské knihovně Písek, a to i za účasti většiny oslovených pamětníků. Obě písecké školy byly zastoupeny jedním týmem, spolu s nimi své příběhy představili i žáci ze ZŠ Čimelice a ZŠ Mirovice.

Projekt Příběhy našich sousedů se na Písecku konal poprvé a spolupracoval na něm Svazek obcí regionu Písecko v rámci projektu MAP II Písecko. „Do průběhu projektu výrazně zasáhl koronavirus, kvůli kterému se prodloužila doba jeho realizace z půl roku na více než jeden a půl roku. Žáci však byli nesmírně šikovní a na svých příbězích pracovali i v době, kdy měli distanční výuku. Výsledné video a rozhlasové reportáže jsou krásně zpracované,“ řekla Jitka Soldátová, manažerka implemetnace projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II.

Týmy z Písecka byly téměř jediné v České republice, které projekt i přes nouzová opatření dokončily. „Věříme, že akce bude pokračovat i příští rok a zapojí se nám týmy z dalších škol,“ podotkla Jitka Soldátová.

Příběhy zpracované žáky z Písecka jsou zveřejněny na webu Příběhy našich sousedů (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…