Plzeň: Bytový dům Sladová obdržel Cenu Hanuše Zápala

16.04.2018 12:15

V Plzni byla vyhlášena Cena Hanuše Zápala. Nejlepší novostavbou za roky 2014–2017 se stal návrh bytového domu Sladová v areálu Světovar. Cenu čtvrtého ročníku soutěže udělil primátor města Martin Zrzavecký architektu Jiřímu Zábranovi.

Plzeň: Bytový dům Sladová obdržel Cenu Hanuše Zápala
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na slavnostním večeru v DEPO2015 cenu vítězi předal první náměstek primátora Martin Baxa, zúčastnil se ho též technický náměstek Pavel Šindelář. Všechny stavby nominované na Cenu Hanuše Zápala 2014–2017 představuje veřejnosti doprovodná výstava, která je do 27. května k vidění na terasách na Anglickém nábřeží pod Komerční bankou.

„Bylo mi potěšením přijmout od nezávislé odborné poroty návrh na ocenění právě této stavby. Ze všech nominovaných realizací se mimoplzeňští architekti shodli na udělení ceny bytovému domu Sladová, u kterého se spojila kvalitní architektura a příkladný proces městského plánování. Rád jsem s nimi souhlasil a tuto stavbu architekta Zábrana na cenu potvrdil,“ řekl primátor města Martin Zrzavecký.

Porota architektů ve složení Petr Franta, Libor Monhart, Jaroslav Šafer a Jaroslav Wertig se na vítězné stavbě shodla jednomyslně. „Ocenili jsme, že kvalitní architektura domu vznikla na základě regulativů území vycházejících z vítězného návrhu veřejné urbanistické soutěže, tedy že byl ukázkově naplněn ideální scénář vzniku hodnotné architektury. Dům sám je podle našeho názoru čistou ukázkou efektivního stavení s promyšleným architektonicko-developerským konceptem a jasným výtvarným poselstvím směrem do znovu ožívající části města,“ uvedl předseda poroty architekt Libor Monhart.

O cenu Hanuše Zápala se ucházelo celkem osmnáct realizací, které vznikly na území města Plzně od ledna 2014 do prosince 2017. Přihlášky zaslali architekti, vlastníci i samotní občané a rozmanitost staveb byla v tomto ročníku mimořádná. „Porota posuzovala bytové domy, rozsáhlá univerzitní a výzkumná centra, administrativní a výrobní budovy, rodinné domy, ale i kulturní stánky. Nezáleželo na velikosti objektu, ale kvalitě architektury a jejím kontextu,“ vysvětlila ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká, který soutěž pořádá.

Porotu z nominovaných staveb dále zaujal architektonický návrh úpravy hospodářského dvora Bukovec od Ondřeje Janouta, Bohuslava Strejce a Martina Spěváčka, a to svým výjimečným přínosem konceptu sousedského bydlení do vesnického prostředí. Pozornost poroty si rovněž získal návrh sídla společnosti RenoEnergie a. s. z ateliéru ov architekti s.r.o., který představuje zdařilou a podnětnou ukázku konceptuálního architektonického přístupu k menší administrativní budově v původní zástavbě de facto venkovského charakteru. Obě uvedené stavby získaly mimořádné ocenění poroty. Cena Hanuše Zápala je soutěžní přehlídka, kterou vyhlašuje primátor města Plzně za období uplynulých čtyř let. Cílem soutěže je najít a ohodnotit nejkvalitnější plzeňské novostavby a představit je veřejnosti.

Cena odkazuje na dílo významného architekta Plzně a jihozápadních Čech Hanuše Zápala a poprvé byla udělena Václavu Ulčovi a Radku Dragounovi za období 1990–2005 za architektonické řešení budovy Centrální požární stanice HZS Plzeňského kraje. Podruhé ji za období 2006–2009 získal architekt Karel Hanzlík za architektonický návrh areálu 6th RIVER Plzeňského vědecko-technologického parku. V posledním ročníku byla za návrh budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara oceněna práce Jana Štípka in memoriam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.