Plzeň: Chybějící státní finanční prostředky pro základní školy pokryje město

02.06.2012 18:58

Rada města odsouhlasila dofinancování chybějících státních finančních prostředků na ostatní neinvestiční výdaje v roce 2012 pro základní školy zřízené statutárním městem Plzeň z rozpočtu města – schválených příspěvků na provoz příslušných škol na rok 2012. Důvodem je zajištění zachování stávající kvality vzdělávacího procesu.

Plzeň: Chybějící státní finanční prostředky pro základní školy pokryje město
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V souladu s § 160, odst. 1, písm. c) zák. č. 561/2004 Sb., školský zákon, v platném znění, se ze státního rozpočtu poskytují finanční prostředky školám a školským zařízením zřizovaných obcemi nebo svazky obcí, a to na platy, náhrady platů, nebo mzdy a náhrady mezd, na odměny za pracovní pohotovost, odměny za práci vykonávanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, na odstupné a na ONIV (výdaje na úhradu odvodu z úhrnu mezd na veřejná pojištění, na příděly do fondu kulturních a sociálních potřeb, na vyplácení náhrady mezd za prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti, cestovné, ochranné pomůcky, školení a semináře zaměstnanců, zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnanci při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, periodické prohlídky, výdaje na nezbytné zvýšení nákladů spojených s výukou dětí, žáků a studentů zdravotně postižených, kdy vedle učebních pomůcek se může jednat o zajištění takového přídavného zařízení nebo úpravy nábytku, které je zcela nezbytné pro výuku zdravotně postiženého dítěte, výdaje na učební pomůcky, výdaje na školní potřeby a na učebnice, včetně učebnic a odborných knih, které používají učitelé pro výuku, výdaje na další vzdělávání pedagogických pracovníků a na činnosti, které přímo souvisejí s rozvojem škol a kvalitou vzdělávání).

Finanční prostředky na ONIV jsou státem každoročně snižovány. Jejich výše byla kritická již v roce 2011, nicméně v tomto roce MŠMT vypsalo rozvojový program Školní vybavení pro žáky 1. ročníku základního vzdělávání ve výši 800,- Kč na jednoho žáka prvního ročníku. Pro rok 2012 tento program ministerstvem vypsán nebyl. V roce 2011 mohly základní školy rovněž čerpat finanční prostředky na část ONIV (např. učební pomůcky, další vzdělávání pedagogických pracovníků, vybavení ICT) z rozvojového programu „EU peníze školám“.

Pro rok 2012 navíc došlo ke snížení objemu finančních prostředků na ONIV v průměru o 35 % na základní školu proti roku 2011.  Školy se tak dostaly do situace, že po zaplacení povinných výdajů ze zákona (odvody, nemocenská, ochranné pomůcky, škola v přírodě, vybavení žáků prvních tříd) nezbývají žádné, případně minimální, finanční prostředky na nákup učebnic, učebních pomůcek, cestovné a další vzdělávání pedagogických zaměstnanců. Touto situací je ohroženo zachování stávající kvality vzdělávacího procesu.

Znění § 180 odst. 2 zák. č. 561/2004 Sb., školský zákon, v platném znění, umožňuje obci přispívat školám, které zřizuje, na další neinvestiční výdaje jinak hrazené ze státního rozpočtu, tedy i na ONIV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…