Plzeň: Další ročník festivalu Finále se blíží

13.02.2013 11:48

Filmový festival Finále Plzeň, největší bilanční a soutěžní přehlídka českého filmu, se letos uskuteční ve dnech 21. až 27. dubna.

Plzeň: Další ročník festivalu Finále se blíží
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V rámci programu uvede pocty třem významným osobnostem: režisérce a scenáristce Ester Krumbachové, spisovateli Pavlu Kohoutovi a výtvarníkovi a režisérovi filmů pro děti Břetislavu Pojarovi. Návštěvníci se během sedmidenního festivalu setkají se snímky, na kterých se autorsky podíleli, zároveň budou mít možnost se osobně  při projekcích a debatách setkat s jedinou žijící osobností Pavlem Kohoutem.

Další z velkých programových bloků bude tvořit retrospektiva dvou výrazných českých dokumentaristů Filipa Remundy a Víta Klusáka. Diváci uvidí ve festivalové premiéře tři dokumenty ze série Český žurnál a kromě známých provokativních snímků jako Český mír a Český sen také řadu raných děl, zajímavostí, perliček a bonusů.

Celkově bude na festivalu uvedeno přibližně 170 filmů – kompletní česká hraná produkce za rok uplynulý od dubna 2012 do dubna 2013, výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů roku 2012, dále unikáty z archivů, které jinde nejsou k vidění, či další retrospektivy. V sekci Křídla slávy, která vzdává hold významným jubilantům, se letos na Finále objeví filmy Juraje Jakubiska a Jiřího Menzela.

„Budeme také pokračovat v sekci ZOOM, která se zaměřuje na zahraničí,“ uvádí ředitel festivalu Ivan Jáchim. Po loňském Polsku se dostane do centra pozornosti Německo. „Naším cílem je seznámit diváky s tamější kinematografií a zdůraznit její kvality a umožnit srovnání české a německé tvorby,“ pokračuje Ivan Jáchim.

Součástí programu budou také besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, projekce krátkých filmů, venkovní promítání zdarma, autorská čtení nebo projekce pro děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…