Plzeň: Dixielandový festival roztančí ulice i zahradu Měšťanské besedy

15.07.2021 11:07

Fanoušci neworleanského jazzu se i letos mohou těšit na Mezinárodní dixielandový festival Plzeň v polovině léta. Jedná se o jednu z největších akcí svého druhu v České republice. Letošní šestý ročník se koná v sobotu 31. července a v neděli 1. srpna. Oba festivalové dny zahájí New Orleans Parade – průvod všech kapel, tanečníků a kolemjdoucích, kteří v rytmu dixielandu projdou centrem města. Letošní ročník se může pochlubit i zahraniční účastí.

Plzeň: Dixielandový festival roztančí ulice i zahradu Měšťanské besedy
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Sobotní program zve do zahrady Měšťanské besedy. V secesním altánu se vystřídá šest dixielandových kapel z Česka i ze zahraničí, prostor zahradní kavárny nabídne mnoho míst k sezení i velký taneční parket.

Nedělní program směřuje dixieland tam, kde vznikl – na ulici. Plzeňská Riegrova ulice se pro celý den přemění na neworleanskou Bourbon Street, kde před místními kavárnami a bary muzikanti budou hrát veselou hudbu a pěší zóna poskytne mnoho prostoru pro přihlížející i tanečníky.

Oba festivalové dny zahájí New Orleans Parade – průvod všech kapel, tanečníků a kolemjdoucích, kteří v rytmu dixielandu projdou centrem města. Začíná ve 14 hodin u katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky a zamíří Riegrovou ulicí k Měšťanské besedě, druhý den půjdou muzikanti také z náměstí ulicí Bedřicha Smetany a kolem Velkého divadla opět do Riegrovy ulice.

Letošní ročník se může pochlubit i zahraniční účastí. „Pozvali jsme zahraniční kapely, které loni kvůli pandemii nemohly vycestovat ze svých zemí: nizozemské Charlestown Jazzband a lotyšské Sunny Groove Dixie Riga. Obě kapely se našeho festivalu zúčastnily již v minulosti a měly u obecenstva obrovský úspěch. Dále vystoupí náš Pilsner Jazz Band a též plzeňští The Dixie Hot Licks, skvělá kapela Brass Band Rakovník, Letenský dixieland, J. J. Brassband a několik dalších souborů,“ uvedl promotér festivalu Jindřich Jindřich.

Vstup na oba dny je volný, ale fanoušci budou moci festival podpořit zakoupením VIP vstupenky či dobrovolným příspěvkem.

Akce se koná za finanční podpory Plzeňského Prazdroje (program Prazdroj lidem), města Plzně, Městského obvodu Plzeň 3, Plzeňského kraje, Nadace 700 let města Plzně a Nadace Život umělce.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…