Plzeň: Lékařská fakulta začne stavět druhou část svého kampusu

04.09.2019 13:59

Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy začne na podzim stavět další část svého kampusu v Plzni na Lochotíně. Po dokončení nové hlavní budovy tak budou na jednom místě soustředěny prostory pro výuku a výzkum, děkanát i menza, tedy kompletní zázemí pro studenty a pedagogy. Plný provoz je plánován od akademického roku 2022/2023.

Plzeň: Lékařská fakulta začne stavět druhou část svého kampusu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Budování nového minikampusu začalo první etapou v roce 2012. Do roku 2014 vyrostly v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně tři nové objekty – sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a dvě budovy Biomedicínského centra, které se věnuje primárně výzkumu. Zbývající teoretické ústavy jsou však zatím stále umístěny v historických budovách, jež byly původně určeny k jinému účelu – například jde o bývalý dětský domov, vyšší hospodářskou školu či krajskou politickou školu. Budovy jsou navíc ve městě rozptýleny v několika lokalitách.

Záměrem fakulty však bylo přesunout své působení zcela do nového kampusu, proto pokračovala v hledání zdrojů financování. Podařilo se jí získat podporu výstavby z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Po několika kolech výběrového řízení uzavřela letos v srpnu smlouvu se zhotovitelem stavby GEMO a.s. Na místě stavby již byly provedeny přípravné práce – je hotová skrývka ornice a prvotní archeologický průzkum.

Po více než 75 letech své existence se tak Lékařská fakulta v Plzni dočká sídla, které je naprojektováno přímo pro moderní výuku všeobecného a zubního lékařství. Kromě poslucháren a seminárních místností je v nové budově počítáno i s moderními laboratořemi, výukovými ambulancemi či výukovou kuchyní. Navíc koncentrací všech neklinických pracovišť do jednoho kampusu dojde k zefektivnění provozu fakulty, rozšíření a zjednodušení spolupráce jednotlivých pracovišť, zjednodušení sdílení laboratoří a přístrojů a podobně. Zlepší se i dostupnost a spolupráce s klinickými pracovišti v sousední fakultní nemocnici.

Vizualizace: Lékařská fakulta Plzeň, Univerzita Karlova, hlavní vstup

Zatímco první etapa zahrnovala investice do budov a přístrojů ve výši 462 milionů korun, v druhé etapě bude investováno téměř 1,5 miliardy korun. Do budoucna se uvažuje ještě o třetí etapě. Tou by měla být sportovní hala a zároveň sídlo Ústavu tělesné výchovy, který jako jediný i po dokončení druhé etapy zůstane umístěn mimo nový kampus.

Plzeňská lékařská fakulta je jediným zástupcem Univerzity Karlovy v Plzeňském kraji. Momentálně zde studuje více než 2000 studentů, z toho přibližně 500 cizinců. Na fakultě jsou dva studijní programy – všeobecné lékařství a zubní lékařství. V současnosti je každý rok přijato přibližně 250 studentů na všeobecné lékařství a 50 na zubní lékařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…