Plzeň: Město přijalo dotaci z operačního programu Interreg Europe

23.09.2019 8:38

Město Plzeň se prostřednictvím své příspěvkové organizace Útvar koordinace evropských projektů zapojilo do projektu EURE z operačního programu Interreg Europe. Cílem tohoto operačního programu je prostřednictvím sdílení, výměny zkušeností a inovací zlepšit fungování politik a programů regionálního rozvoje v zemích EU.

Plzeň: Město přijalo dotaci z operačního programu Interreg Europe
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zkratka projektu EURE v sobě ukrývá efektivní využívání městských politik v oblasti životního prostředí. Projekt identifikuje politické nástroje, které ovlivňují oblast životního prostředí, a to na evropské i národní úrovni. Plzeňským tématem v projektu je nástroj ITI, tedy integrované teritoriální investice.

Oblast životního prostředí je pro plzeňskou metropolitní oblast jedním ze stěžejních témat v rámci přípravy dalšího programového období. Tato oblast a s ní spojené aktivity nabývají na významu i proto, že do nich bude v příštím programovém období směřováno 30 % celkových alokovaných prostředků z evropských fondů.

Z pohledu města Plzně jde o unikátní projekt, který povede k posílení územní spolupráce a hlubší implementaci nástroje ITI. Projekt by měl pomoci posílit dialog mezi partnery - městem samotným, klíčovými subjekty v území a řídícími orgány jednotlivých dotčených operačních programů, a zajistit jednotný názor na implementaci nástroje a posílení jeho pozice od regionální přes národní až po evropskou úroveň. Významným impulsem pro zapojení do projektu byla také možnost výměny dobré praxe s ostatními partnery a možnost přenosu chytrých řešení a úspěšných projektů na úroveň plzeňské metropolitní oblasti a celého Česka. Prostřednictvím projektu dojde také k navázání nových kontaktů a spolupráce a tím i ke zvýšení prestiže města.

Vedoucím partnerem projektu je sdružení měst Galicie (Španělsko) a severního Portugalska Eixo Atlántico do Noroeste Peninsular. V rámci projektu si partneři společně se skupinou expertů z oblasti regionálního rozvoje vymění zkušenosti především v oblasti životního prostředí. Partnery projektu jsou kromě již zmiňovaného sdružení i Lublinské Vojvodství (Polsko), města Alba Iulia (Rumunsko), Riga (Litva), sdružení měst Atlantiku (se sídlem ve Francii) a rozvojové agentury z Itálie a Kypru. Do projektu bude zapojen i poradní partner z Bruselu.

Stránky projektu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…