Plzeň: Od pátku bude platit v ČR nouzový stav

03.03.2022 14:27 | Tisková zpráva

Od pátku 4. března bude na území České republiky vyhlášen nouzový stav. O jeho vyhlášení na 30 dnů kvůli migrační krizi způsobené ruskou invazí na Ukrajinu rozhodla Vláda České republiky na jednání ve středu 2. března. Vláda tak rozhodla kvůli efektivnější péči o uprchlíky. Ve středu 2. března se na cizinecké policii ohlásilo 10 731 uprchlíků z Ukrajiny, od začátku ruské invaze se zatím v České republice zaregistrovalo 24 708 lidí. Vyhlášení nouzového stavu se nikterak nedotkne českých občanů. Nouzový stav je v tomto případě klasický nástroj krizového řízení, který umožní lepší koordinaci a technické řešení současného stavu.

Plzeň: Od pátku bude platit v ČR nouzový stav
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Vyhlášení nouzového stavu od pátku 4. března na 30 dnů má vládě, krajům, obcím a dalším spolupracujícím subjektům pomoci flexibilněji a rychleji koordinovat pomoc uprchlíkům, kteří prchají před ruskou agresí na Ukrajině, a zajistit jim důstojné životní podmínky včetně možnosti co nejdříve se zapojit do plnohodnotného života v České republice. Umožní mimo jiné zefektivnit přijímací proces po jejich vstupu na české území, zapojit do celého procesu například i Armádu ČR nebo nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických nebo sociálních zařízení.

„Chci zdůraznit, že nouzový stav vyhlašujeme kvůli tomu, abychom byli schopni zvládnout uprchlíky příchozí z válkou poničené Ukrajiny, a jeho vyhlášení se nijak nedotkne občanů České republiky. Abych to zjednodušil a vysvětlil – vyhlašujeme nouzový stav pro válečné ukrajinské uprchlíky a ty, kteří se o ně bezprostředně starají, ne nouzový stav pro české občany,“ vysvětlil premiér České republiky Petr Fiala.

Vláda současně v rámci vyhlášeného nouzového stavu přijala první krizové opatření, které umožní příslušníkům Policie ČR vypomoci s vyřizováním žádostí o udělení zvláštních pobytových víz pro ukrajinské uprchlíky.

Nouzový stav bude znamenat zcela zásadní pomoc pro registraci Ukrajinců a další úkony jako bezpečnostní screening či vydávání víz. Díky nouzovému stavu budou moci vydávat víza nejen zaměstnanci odboru azylové a migrační politiky (OAMP) ministerstva vnitra, ale i policie. Celý proces se tak zjednoduší a zrychlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…