Plzeň: Primátor a starostové ocenili stuhou veterány ze zahraničních misí

11.11.2019 10:44

Slavnostní předání stuhy válečným veteránům Plzeňského kraje, kteří nasazovali a nasazují svůj život v různých zemích planety, se uskutečnilo v pátek 8. listopadu v Petákově sále v budově plzeňské radnice. Stuhu jako výraz ocenění za udržování míru, svobody a demokracie připnul na prapor válečných veteránů primátor města Plzně Martin Baxa spolu se starosty Rokycan, Klatov a Domažlic. Součástí aktu byla i vzpomínka na dva příslušníky z Plzeňského kraje, kteří neměli to štěstí a z mise se nevrátili. V Plzeňském kraji má sdružení 135 členů.

Plzeň: Primátor a starostové ocenili stuhou veterány ze zahraničních misí
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„V souvislosti s touto akcí se mi vybavují tři události. První je 6. květen 1945, kdy byly naše západní Čechy a město Plzeň osvobozeny jednotkami americké armády. Čtyřicet let jsme nesměli o těchto válečných veteránech vůbec mluvit. Myslím si, že byl významným momentem pro vaše sdružení letošní 6. květen, když právě autentičtí američtí veteráni druhé světové války připnuli svou stuhu na váš prapor při vzpomínkovém aktu Díky, Ameriko! zde v Plzni,“ uvedl ve své řeči primátor Martin Baxa. Druhou událostí je podle jeho slov 11. listopad, tedy celosvětově vyhlášený Den válečných veteránů. V Česku se připomínají nejen legionáři z první světové války, vojáci druhé světové války, ale i veteráni z misí po roce 1989.

„Třetí datum je podle mého názoru vůbec nejdůležitější. Je jím 17. listopad 1989. Letos si připomínáme 30 let od sametové revoluce, která ukončila 40 let komunistického režimu a nastartovala vznik našeho demokratického státu. Jsem hrdý na to, že tato historická událost odstartovala také i novodobou rehabilitaci armády České republiky jako instituce, jež brání naši zemi, a která vykonala mnoho užitečného v šíření svobody a demokracie a v obhajobě svobody a demokracie mimo hranice České republiky ve vojenských misích,“ doplnil primátor Martin Baxa. Jako poslanec podporuje a bude i nadále podporovat vysílání českých vojáků na zahraniční mise. „Je to důležité a správné,“ doplnil primátor.

Sdružení válečných veteránů České republiky vzniklo v roce 1992 po válce v Perském zálivu a má 1500 členů. Jsou jimi jen ti, kteří prošli zahraniční misí delší než šest měsíců. V Plzeňském kraji je aktuálně 135 členů. Sdružení pomáhá těm, jež to potřebují. Vojáci působili nejen v Perském zálivu, ale také v Bosně, Kosovu, Albánii, Afganistánu, Kongu, v Etiopii i jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…