Plzeň: Ředitelky mateřských škol se sešly v Alfě na roční poradě

06.09.2021 6:32 | Tisková zpráva

Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně připravil na pátek 3. září poradu ředitelek mateřských škol zřizovaných městem Plzní. Jednání, které se konalo v Divadle ALFA, se zúčastnili za město primátor Martin Baxa a radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

Plzeň: Ředitelky mateřských škol se sešly v Alfě na roční poradě
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Přítomni byli zástupci městských obvodů, které školky zřizují, zástupci České školní inspekce či Národního pedagogického institutu ČR. V úvodu přítomné pozdravil také ředitel domovské scény Jakub Hora.

„Na začátku loňského školního roku jsem byl velmi optimistický. Bohužel za sebou máme rok těžkého pracovního nasazení a často osobních tragických situací. Museli jste se v uplynulém školním roce vypořádat s často se velmi rychle měnícími pravidly provozu škol a museli jste školky udržet v chodu. Děkuji také městským obvodům, že maximálně pomáhali svým školkám. Na začátku nového školního roku 2021/2022 pevně věřím, že máme před sebou zcela běžný školní rok. Jsme vám jako město Plzeň zcela nápomocni. Držme si palce, abychom mohli řešit jen příjemnější věci. Třeba zkapacitnění vašich školek,“ řekl v úvodu primátor Martin Baxa.

„Na začátku školního roku jsou potřeba pozitivní zprávy, ty mám rovnou dvě. Rada města schválila na konci srpna na svém jednání navýšení platů pro ředitele mateřských a základních škol i školních jídelen, které jsou zřizovány městem Plzní. Navýšení je umožněno realizovat ze státních prostředků, které jsou školám přiděleny do rozpočtu v souladu s dlouhodobě plánovaným krokem, který oceňuje jejich výkon a plnění náročných úkolů. Zároveň rada města schválila odměny pro ředitelky mateřských škol za první pololetí letošního roku,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Jakub Hora, ředitel Divadla ALFA, ve své zdravici vyslovil přání, aby se ředitelky se svými dětmi do divadla vrátily. „Máme na nový školní rok zcela nabitý repertoár. Celé jaro jsme hráli jen online, děkujeme, že jste se dívali na náš kanál Alfa zírá,“ uvedl ředitel Jakub Hora.

Ředitel Plzeňského inspektorátu České školní inspekce Pavel Honzík poděkoval za skvěle zvládnutý školní rok. „Nikdo nás neatakoval podněty a stížnostmi na vaše fungování, to je skvělé vysvědčení,“ dodal Pavel Honzík.

Vedoucí magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škrlantová připomněla, že Plzeň čekají v rámci programu ITI do roku 2024 čtyři stěžejní investice v mateřských školách – nástavba školky v Křimicích, kde je hotová projektová dokumentace, vybudování odloučeného pracoviště 44. mateřské školy na Valše, nová budova školky v Újezdě a odloučené pracoviště školky ve Lhotě.

Město Plzeň je zřizovatelem 40 samostatných mateřských škol a šesti školek, které jsou součástí základní školy. Mateřské školy jsou určeny pro děti ve věku zpravidla od tří do šesti let. V posledním roce před nástupem do základní školy je pro děti předškolní vzdělávání povinné. Podle obecně závazné vyhlášky města je od roku 2018 na území města Plzně vymezeno šest tzv. školských obvodů mateřských škol zřizovaných městem Plzní. Kapacita v městských mateřských školách je 5 186 míst, plně postačuje na pokrytí zvýšeného počtu dětí v silnějších populačních ročnících při přijímání dětí od tří let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…