Plzeň: Semlerova residence se bude rekonstruovat

29.01.2018 10:47

Mimořádně rozsáhlý několikapodlažní bytový interiér rodiny Oskara Semlera na Klatovské 110 se na konci března uzavře. Západočeská galerie, které dům patří, chystá rekonstrukci tohoto bytu, znovu otevřený by měl být v roce 2020.

Plzeň: Semlerova residence se bude rekonstruovat
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zatímco v současné době je přístupná pouze část Semlerovy residence, za dva roky si zájemci prohlédnou celý interiér. Rekonstrukce počítá s restaurováním původních vzácných přírodních materiálů a vybavením prostoru replikami původního nábytku. Na místě by mělo vzniknout návštěvnické centrum a Loosova kavárna. Úpravy se dočká i venkovní okolí domu na Klatovské 110.

Prohlídky Loosových interiéru v Plzni jsou v zimních měsících vždy ve čtvrtek a v sobotu. Vstupenky na prohlídkové trasy je možné zakoupit v Turistickém informačním centru vedle radnice nebo online prostřednictvím webu Adolf Loos Plzeň. Od dubna budou mít zájemci možnost si prohlédnout pouze Brummelův dům a byty Krausových a Voglových.

Semlerova residence je jediným interiérem v Plzni, který byl vybudován na principu raumplanu, tedy kaskádovitém rozvržení místností v domě. Základní ideu uspořádání interiéru snad načrtl roku 1932 Adolf Loos, ale předpokládá se, že dům byl projektován Heinrichem Kulkou, blízkým Loosovým spolupracovníkem. Byt byl dokončen roku 1934. Rozlehlý interiér byl rozvrstven do několika úrovní s velkou obytnou a reprezentační halou v přízemí, vybavenou krbem, ložnicemi pána a paní domu, dětskými pokoji v prvním patře a koupelnami či zimní zahradou a knihovnou. Jedná se o promyšlený systém polopater, propojených s hlavní místností schodišti a průhledy. Mezi jednotlivými úrovněmi vede malý výtah sloužící k dopravě jídla z kuchyně. Hlavní hala byla rovněž opatřena velkými okny. Prostor mezi nimi sloužil jako drobná zimní zahrada.

Adolf Loos se narodil v roce 1870 v Brně v rodině kameníka. Jeho budoucí zaměření poznamenala nejen zkušenost z otcovy dílny a nedokončená studia architektury, ale životní školou se mu stal tříletý pobyt v Americe (1893 – 1896). Amerika a hlavně návštěva světové výstavy v Chicagu natrvalo ovlivnily Loosův postoj k architektuře. Po návratu se usadil ve Vídni, kde si založil vlastní architektonický ateliér a začal pravidelně publikovat. Jeho stati kriticky odmítaly tehdejší všudypřítomný dekorativismus a vše, co bránilo plnému funkčnímu využití díla.

Své první důležité architektonické dílo realizoval Loos až v roce 1899. Jednalo se o kavárnu Café Museum ve Vídni, která pro svůj nezvyklý strohý vzhled získala označení Café Nihilismus. Vrcholnou stavbou prvního Loosova tvůrčího období, spadajícího do období před I. světovou válku, se stala stavba obchodního domu Goldman & Salatsch (1910) na Michalském náměstí ve Vídni.

V Čechách projektoval několik rodinných domů v okolí Brna, v Praze Winternitzovu vilu a Müllerovu vilu, ve které naplno uplatnil princip raumplanu. V Plzni pobýval v letech 1907 – 1910 a poté v letech 1927 – 1932. Vytvořil zde několik zajímavých interiérových realizací. Loos zde svým dílem ovlivnil i řadu dalších následovníků. Adolf Loos zemřel roku 1933 v sanatoriu v Kalksburgu u Vídně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…