Plzeň: Veřejnost může hlasovat o titul Stavba roku Plzeňského kraje 2020

08.07.2021 9:32

V letošním ročníku prestižní soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2020 bylo nominováno 22 staveb. Odborná porota vybírala ze 40 přihlášených stavebních děl. Od 1. července do 27. srpna bude vybírat svého vítěze také veřejnost. Prostřednictvím internetového hlasování na www.stavbarokupk.cz rozhodne, která z nominovaných staveb si odnese Cenu veřejnosti. Na Cenu ČKAIT Plzeňského kraje 2020 (cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě) bylo nominováno pět projektů.

Plzeň: Veřejnost může hlasovat o titul Stavba roku Plzeňského kraje 2020
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

V uplynulých dnech odborná porota navštívila všech 40 přihlášených staveb, aby je důkladně posoudila a rozhodla o udělení nominací na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2020. Z nominovaných staveb se kromě titulu Stavba roku Plzeňského kraje, který může a nemusí být udělen v každé ze soutěžních kategorií, budou volit také další ocenění, kterými jsou například Cena hejtmanky Plzeňského kraje, Cena primátora města Plzně, Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Cena Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje, Cena poroty nebo Čestné uznání poroty.

„Město Plzeň je velmi úspěšné v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje a mnoho ocenění putuje do krajské metropole. Každoročně je přihlášeno několik plzeňských staveb a ani letošek není výjimkou. Nechybí městské projekty našich organizací. Ve svých kategoriích se utkají například Altán zlaté rybky v zoologické zahradě, prodloužení tramvajové trati na Borská pole, ale i dvě sportovní stavby – rozšíření rozcvičovny na Atletickém stadionu města Plzně a nové ubytovací zařízení u zimního stadionu v Doudlevcích. Věřím, že i v letošním roce budou naše stavby oceněny,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa, který si osobně všechny přihlášené plzeňské stavby prohlédl.

„Potěšil mě rekordní počet celkem přihlášených staveb. A jsem také ráda za zájem mimoplzeňských staveb, kterých bylo přihlášeno 25, a také staveb, které přihlásily obce. Těch bylo 19. I Plzeňský kraj má v soutěži své želízko v ohni – můžeme se pochlubit rekonstrukcí víceúčelového sálu Středního odborného učiliště elektrotechnického, kde je v současné době umístěno očkovací centrum. Stavba roku je přece jen soutěž, a tak mě trochu mrzí, že se nemůže na udělení cen nominovat všech 40 přihlášených staveb, od malé zrekonstruované kapličky v Dolním Kramolíně až po náročnou investici tramvajové tratě na Borská pole. I tak všem držím palce,“ sdělila Ilona Mauritzová, hejtmanka Plzeňského kraje.

Svého vítěze bude vybírat také veřejnost. Která z nominovaných staveb získá Cenu veřejnosti, lidé rozhodnou prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.stavbarokupk.cz od 1. července do 27. srpna.

„Letošní ročník soutěže se jen hemží opravdovými stavebními klenoty. Samotné získání nominace považuji v této silné konkurenci za velký úspěch. Velmi těmto kandidátům gratuluji,“ řekl Stephan Kronmüller, jednatel společnosti Eurosoftware, která je partnerem soutěže. „Cenu přeji každé z nominovaných staveb.“

Výsledky internetového hlasování budou, stejně jako všechny oceněné stavby, vyhlášeny v rámci galavečera 9. září v Měšťanské besedě v Plzni.

„Projevený zájem přihlašovatelů o soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2020, ať už z řad soukromých nebo veřejných investorů, a následné nominace jasně dokazují, že je za předchozí rok opět co nabídnout v segmentu realizace staveb k ocenění odborníků i široké veřejnosti,“ uvedl Petr Chvojka, předseda představenstva Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji.

Společně s nominovanými stavbami v soutěži jsou včetně nominačních hodnocení odborné poroty na webových stránkách www.stavbarokupk.cz zveřejněny také nominované projekty na Cenu ČKAIT Plzeňského kraje 2020.

„Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, oblast Plzeň, nominovala na Cenu ČKAIT Plzeňského kraje 2020 celkem pět staveb. Jedná se o díla, která vhodně dokumentují rozsah činnosti autorizovaných osob při projektování a realizaci průmyslových, inženýrských a dopravních staveb,“ řekl Luděk Vejvara, předseda výboru oblasti Plzeň ČKAIT.

Vyhlašovateli soutěže Stavba roku Plzeňského kraje jsou město Plzeň a Plzeňský kraj, odborným garantem je Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji.

Soutěž se koná pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy, hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové a Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Nominované stavby

Novostavby budov

Altán zlaté rybky, Zoo Plzeň
Mariánská Týnice – dostavba východního objektu
Rezidence Klostermann a Javor, Železná Ruda
Ubytovací zařízení u zimního stadionu Plzeň
Altán zlaté rybky, Zoo Plzeň

Rekonstrukce budov

Klášter Chotěšov – záchrana a využití konventu kláštera v Chotěšově
Kulturní centrum – Pivovar Domažlice
Lékařský dům – přestavba objektu č.p. 403, Plasy
Multifunkční sál pro Dům přírody Českého lesa, Klenčí pod Čerchovem
Rekonstrukce víceúčelového sálu SOUE v Plzni
Revitalizace jezuitského kostela v Klatovech
Revitalizace NKP Vodní hamr Dobřív
Rozšíření ZŠ v Hradecké ulici ve Stodu
Rekonstrukce víceúčelového sálu Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni

Stavby pro bydlení

Atriový dům ve svahu, Plzeň
Bytový dům Otýlie Beníškové 16 a 18 v Plzni
Bytový dům Otýlie Beníškové 20, Plzeň
Bytový dům Svornost, Plzeň
Bytový komplex Panorama Plzeň
Bytový komplex Panorama Plzeň

Dopravní a inženýrské stavby

Prodloužení tramvajové trati na Borská Pole, Plzeň
Prodloužení tramvajové trati na Borská Pole, Plzeň

Sportovní a volnočasové stavby

Cyklostezka Vejprnice – Skvrňany
Revitalizace Rakovského potoka v Rokycanech
Rozšíření rozcvičovny na atletickém stadionu v Plzni na Skvrňanech
Rozšíření rozcvičovny na atletickém stadionu v Plzni na Skvrňanech

Veřejná prostranství

Revitalizace Divadelní ulice v Klatovech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…