Plzeň: Zasedala umělecká rada Divadla J. K. Tyla, hodnotila uplynulý rok

09.06.2021 21:21

Umělecká rada Divadla J. K. Tyla, jehož zřizovatelem je město Plzeň, zasedala poslední květnový den. Společně s vedením divadla a zástupci města Plzně zhodnotila dosažené umělecké a hospodářské výsledky v ne příliš příznivém roce 2020. Umělecká rada vyzdvihla především aktivní přístup divadla, které i během zákazu veřejných kulturních akcí připravovalo nové inscenace a zároveň zkoušelo stálý repertoár. Díky tomuto režimu bylo schopno pružně reagovat na změny ve vládních opatřeních.

Plzeň: Zasedala umělecká rada Divadla J. K. Tyla, hodnotila uplynulý rok
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Hospodaření bylo navázáno na opatření vlády proti šíření nemoci covid-19, kdy nebylo možné předvídat, kdy by mohlo dojít ke znovuotevření divadel. Museli jsme být stále připraveni na možné otevření,“ komentoval uplynulou situaci Martin Otava. Umělecká rada se shodla, že DJKT se během pandemie udrželo v dobré umělecké i hospodářské formě a ocenili nejen řadu online akcí, ale i aktivity nad rámec hlavní činnosti, například pořádání výstav. Členové umělecké rady také podpořili plán zkvalitnit prostor Nové scény elektroakustickým dozvukem a apelovali na bezodkladné dořešení tohoto problému.

Vzhledem k pandemii nemoci covid-19 a uzavření divadel, které trvalo více než polovinu minulého roku, nelze srovnávat hospodaření divadla v roce 2020 s roky předcházejícími. S ohledem na výrazný propad příjmů zapříčiněný omezením produkce se vedení divadla snažilo o co nejvýraznější snížení nákladů. „K úsporám došlo zejména snížením počtu plánovaných premiér, úsporou provozních nákladů a úsporou mzdových nákladů, kdy jsme šetřili především prostředky za přesčasovou práci a práci o víkendech,“ řekl Martin Otava. Vzhledem ke snížení nákladů a díky navýšení provozní dotace Ministerstva kultury o 17,500 milionu korun oproti schválenému rozpočtu, nemuselo divadlo žádat zřizovatele o navýšení provozního příspěvku. Celkové náklady divadla byly rozpočtovány ve výši 319,558 milionu korun, s ohledem na vliv pandemie bylo k 31. prosinci 2020 vyčerpáno 278,731 milionu korun, tedy o 40,827 milionu korun méně.

Všechny umělecké soubory byly nuceny během roku 2020 improvizovat a neustále měnit a upravovat hrací a zkouškové plány. Z původně 20 avizovaných premiér a 1 obnovené premiéry se podařilo divákům představit pouze 9 nových představení, jednu obnovenou premiéru a muzikálový koncert Každý má svůj sen. Většina neuskutečněných premiér byla přeložena do dalšího roku. Uznávaná teatroložka Vlasta Smoláková vyzdvihla snahu divadla přeložit všechna neodehraná představení z jara na podzim 2020.

Během uplynulého roku bylo z plánovaných 651 odehráno 241 představení, jejich průměrná návštěvnost dosáhla 88 procent. Mnoho aktivit bylo přesunuto do online prostoru – umělecké soubory celkově vytvořily 115 mimořádných projektů nebo výstupů dostupných na sociálních sítích či platformě Dramox nebo vysílaných v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…