Plzeň: Zvon na Roudné už zase bije

03.08.2020 9:15

Zvonu z roku 1650 v kostele Všech svatých v Plzni na Roudné chybělo srdce, a proto na několik desítek let utichl. To se však v letošní roce změnilo i díky městu Plzni. Aktivisté z Roudné totiž na jeho opravu uspořádali sbírku a deseti tisíci korunami pomohlo i město Plzeň. Stejnou částkou přispěl například i městský obvod Plzeň 1.

Plzeň: Zvon na Roudné už zase bije
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Oceňuji, že iniciativa obnovy historického zvonu přišla od roudenských rodáků, kteří během necelých dvou let dokázali přesvědčit řadu institucí i jednotlivců, aby na opravu zvonu přispěli. Rádi jsme se k této sbírce připojili. Těší mě, že nad Roudnou se už opět nese hlas zvonu, který v kostele Všech svatých poprvé zazněl téměř před čtyřmi stovkami let,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Dvěstědvacetikilogramovému zvonu z roku 1650, který byl odlit Georgem Hirschfeldem v Chebu, chybělo srdce. „Zvon jsem naposledy slyšel zvonit v 70. letech minulého století. Už tehdy měl ale srdce, které mu nepatřilo. To původní se prostě ztratilo a bylo nahrazeno srdcem z jiného zvonu,“ vysvětlil Josef Kabát, roudenský rodák, který spolu se svými přáteli sbírku organizoval. Dodal, že nepůvodní srdce historický zvon ničilo.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Skupina roudenských patriotů už mnoho let pomáhá s údržbou areálu roudenského kostela. Sbírku odstartoval na konci roku 2018 benefiční koncert. Iniciativě byla nakloněna i příslušná farnost Severní předměstí/Františkáni Plzeň, která byla investorem renovace zvonu. Tu provedl a srdce zvonu vyrobil zvonař Michal Votruba z Myslíkovic u Soběslavi. Celkové náklady činily 40 tisíc korun.

Zvon je bez jména, je na něm reliéfní nápis, že slouží ke cti všech svatých a Panny Marie. Po své obnově se poprvé rozezněl v první den letošního roku. „Zvoníme na něj ručně jen při mimořádných příležitostech. Je opotřebovaný a připojení na elektrický pohon by ho mohlo poškodit,“ poznamenal Josef Kabát. Roudenský historický zvon by se měl rozeznít například v neděli 30. srpna při poslední prázdninové mši nebo na svátek sv. Václava 28. září či na svátek Všech svatých 1. listopadu.

Roudná však bez pravidelného zvuku zvonů není. V roce 2010 básnířka a roudenská rodačka Hana Gerzanicová kostelu Všech svatých věnovala nový zvon, který je připojen na elektrický pohon a nad Roudnou zní každý den. Zvon jménem Vojtěch byl odlit tak, aby jeho zvuk ladil s původním historickým zvonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…