Plzeň hostila valnou hromadu Federace evropských obcí, vlastnících lesy

11.10.2019 13:59

Na plzeňské radnici se uskutečnila valná hromada Federace evropských obcí vlastnících lesy (FECOF). Zúčastnilo se jí 21 zástupců vlastníků obecních a městských lesů ze všech členských zemí v čele s prezidentem této organizace Pierrem Grandadamem z Francie. Účastníky valné hromady přivítal technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář.

Plzeň hostila valnou hromadu Federace evropských obcí, vlastnících lesy
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Role hlavního hostitele patřila Stanislavu Janskému, pracovníkovi oddělení městských lesů z Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Stanislav Janský je také viceprezidentem FECOF a místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL).

Ještě před valnou hromadou si hosté prohlédli rekreační oblast boleveckých rybníků s nedávno vybudovanou sítí pěších stezek, mobiliářem pro návštěvníky a novou skautskou klubovnou. Zástupci Správy veřejného statku města Plzně je seznámili se specifiky hospodaření v těchto intenzivně rekreačně využívaných lesích a v arboretu Sofronka s výsledky šedesátiletého výzkumu adaptace širokého spektra druhů borovic z různých oblastí původu. Na příkladech rozličných příčin úhynu některých vysazených druhů byla prezentována rizika, kterých by se měli současní lesníci při potřebné změně druhové skladby lesů v období současného oteplování vyvarovat.

Města a obce v Evropské unii vlastní přes 20 milionů hektarů lesů a jsou tak jejich třetím největším vlastníkem (po soukromých a státních majitelích).

Federace evropských obcí vlastnících lesy (FECOF) byla založena v roce 1990 ve Štrasburku francouzskými a německými organizacemi obcí vlastnících lesy. Má sídlo v Bruselu a v současnosti jsou jejími členy Francie, Německo, Španělsko, Česko a Bulharsko, na přijetí čeká Slovensko.

FECOF sleduje evropské rozhodovací procesy týkající se lesů a lesnictví s cílem zastupovat hlas místních samospráv a navrhovat řešení platná pro celou Evropu. V současné době jsou to otázky přípravy zemědělských a lesnických dotací v programu Společné zemědělské politiky Evropské unie, změny klimatu a s tím souvisejícího chřadnutí lesů z důvodů sucha, požárů, větrných, sněhových a hmyzích kalamit i houbových chorob. Dalšími aktuálními tématy jsou strategie biodiverzity 2021–2030, snižování oxidu uhličitého a skleníkových plynů v ovzduší, bioekonomika a nově i pravidla trvale udržitelného financování lesního hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …