Plzeň nadále vylepšuje Krašovská Aktivity centrum, opravila i sportovní halu

05.10.2019 18:16

Město Plzeň dál vylepšuje své Krašovská Aktivity centrum na Košutce. Za poslední tři roky do něj investovalo už téměř 50 milionů korun.

Plzeň nadále vylepšuje Krašovská Aktivity centrum, opravila i sportovní halu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Nejnověji vybudovalo například venkovní dětské hřiště se skluzavkami, terasu s posezením, nové parkoviště se vsakovací jímkou na dešťovou vodu, oplocení s vjezdovou bránou a bezbariérovým vchodem. Město také opravilo chodníky uvnitř areálu, upravilo vnitřní prostranství a 2. října slavnostně otevřelo i kompletně zrekonstruovanou sportovní halu. „Krašovská Aktivity centrum nabízí Plzeňanům, zejména obyvatelům Košutky a Lochotína, široké možnosti volnočasového vyžití pro všechny generace. Je to moderně vybavený areál určený pro sport, tanec a umění a patří k vůbec tomu nejlepšímu, co dnes Plzeň nabízí. Zájem lidí o aktivity zde roste, během týdne se jich tu protočí i několik tisíc. Ve vylepšování areálu proto budeme pokračovat i v budoucnu,“ řekl primátor města Martin Baxa. Město získalo areál zpět do svého užívání (po předchozích pronájmech apod.) v roce 2016 a nechalo jej kompletně zrekonstruovat. Provoz byl zahájen na podzim 2017 a modernizace od té doby stále průběžně pokračuje.

„Během letošních prázdnin byla zrekonstruována i zdejší sportovní hala z roku 1987 o rozměrech 30,9x19,2 metru a plochou přes 590 metrů čtverečních. Oprava si vyžádala 5,59 milionu korun bez daně. Starou podlahu jsme nahradili novou sportovní pružnou krytinou včetně trojitého odpruženého roštu a tepelně izolační výplně. Všechny stěny mají nové obklady z březové překližky, které na štítových stranách zakrývají nosné sloupy a umožňují tak bezpečnější pohyb sportujících. Pod překližku byl umístěn nehořlavý akustický obklad s ochranou proti vlhkosti. Tribuna má nový obklad míst pro sezení, přebroušenou a natřenou podlahu a nové stupně má i schodiště. Nechali jsme udělat nové elektrické rozvody a původní osvětlení výbojkami žluté barvy bylo nahrazeno úsporným systémem LED svítidel pro sportovní haly,“ popsal úpravy David Šlouf, radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Výměnu vzduchu v hale zajišťuje čtveřice nových ventilátorů. Byl rozšířen vstup do haly, vyměněny vstupní dveře, vybudovány čistící zóny, nově natřeny nosné prvky (vazníky a sloupy) a celá hala byla i nově vymalována. „Do haly byl osazen nový skládací systém uchycení basketbalových košů a konstrukce pro boční koše. V podlaze jsou nová pouzdra na stojany pro volejbal a nové lajnování pro basketbal, dvě badmintonová hřiště, volejbalové hřiště, futsal, florbal, bocciu, házenou i malou kopanou. Halu využívají i oddíly bojových sportů, například aikida, které mohou využít až 200 metrů čtverečních tatami, dále tanečníci, hokejisté pro přípravu mimo led, fotbalisté, mateřské školky pro pohybové aktivity. Významnou skupinou jsou i hendikepovaní sportovci, kteří zde trénují bocciu a mají tu také své vlastní lajnování hřiště,“ uvedl Pavel Trefanec, ředitel městské organizace Obytná zóna Sylván, která Krašovská Aktivity centrum provozuje. To je vlastněno městem patrně jako jediné v České republice, všechna ostatní obdobná zařízení většinou spadají pod resort školství.

Úprav za 6,77 milionu korun se dočkalo i venkovní prostranství areálu, tzv. parter. Vzniklo nové parkoviště pro 28 aut se vsakováním dešťových vod bez nutnosti napojení do kanalizace. Byl rozšířen vjezd do areálu s možností uzavírání pojezdovými vraty a závorou v přístupové komunikaci pro zvýšení bezpečnosti dětí i dospělých při pohybu v zadní části areálu, zejména u parkourového hřiště.

Krašovská Aktivity centrum Plzeň

Celý areál má nové moderní a úsporné venkovní osvětlení, které zvyšuje bezpečnost všech návštěvníků zejména v zimních měsících, kdy se brzy stmívá. U hlavního vchodu do objektu B byla instalována nová hydraulická plošina pro zdravotně postižené. Všechny tři budovy již tedy mají bezbariérové přístupy z přední i zadní strany, samostatný bezbariérový přístup nechybí ani ve sportovní hale. V zadní části areálu bylo vyměněno oplocení v délce cca 220 metrů.

„Současně také byly zkultivovány vstupní a relaxační plochy mezi objekty, vznikla dřevěná pobytová terasa u kavárny a prostranství mezi budovami A a B získalo nový povrch z velkoformátové dlažby. Exteriér doplnily nové lavičky, stojany na kola, informační tabule a odpadkové koše. V okolí parkoviště a relaxačních ploch byly vysázeny jehličnaté a alejové stromy a keře,“ doplnil David Šlouf.

V blízkosti venkovní dřevěné terasy kavárny byly instalovány herní prvky pro malé i větší děti v hodnotě 934 tisíc korun (bez DPH). Pískoviště a věž z přírodního, ekologicky ošetřeného dřeva se zdravotně nezávadnými doplňky jsou usazeny pod vzrostlými jehličnatými stromy. Herní prvek obsahuje menší a velkou skluzavku, čtyři vnitřní plošiny s průhledy, trubkový šplhací prvek a prvky z lezeckých stěn.

Město chce úpravami zpřístupnit areál i dalším lidem z okolí – rodičům s dětmi a těm, kteří ho nevyužívají pro pohyb a sport, ale chtějí tu jen strávit příjemné chvíle odpočinkem a posezením. Společně s chystanou revitalizací vnitrobloku Krašovská a úpravami parku Zemník jsou tak plněny požadavky územního plánu města Plzně.

„V centru trénuje a působí přes sto klubů a skupin, které si jeho prostory pronajímají a jsou brány jako partneři. Spolupracují na akcích a často využívají reklamní i organizační podporu centra. Centrum se soustředí na podporu menšinových sportů a všestranného pohybu. Provozují se v něm například bojové sporty, florbal, volejbal, badminton, nově i brazilská fotbalová škola. Dále různá cvičení, například rodičů s dětmi. Před půl rokem centrum otevřelo i nové venkovní parkourové hřiště, největší ve střední Evropě, jež je v určitou dobu přístupné i veřejnosti. V centru trénují a zkouší taneční a hudební soubory, funguje v něm i dětská skupina. Centrum nabízí i kurzy pro veřejnost a programy pro mateřské a základní školy,“ uvedla kreativní manažerka centra Ilona Křížková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…