Plzeň zapojila Českou republiku do Liberation Route Europe

07.02.2018 15:17

Liberation Route Europe (LRE), mezinárodní nadace spojující hlavní regiony podél postupu západních spojenců za II. světové války, podepsala v pondělí 5. února na plzeňské radnici smlouvu o partnerství s městem Plzní. Tím se Česká republika stala devátou zemí mezinárodní vzpomínkové sítě. Smlouvu na radnici podepsal za nadaci její ředitel Rémi Praud, za město Plzeň primátor Martin Zrzavecký. Společného setkání se zúčastnil první náměstek primátora Martin Baxa, další zástupci města, Muzea generála Pattona a za nadaci přijela společně s ředitelem Rémi Praudem Ewelina Oksiuta.

Plzeň zapojila Českou republiku do Liberation Route Europe
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Projekt Slavností svobody ušel od 90. let, kdy jsme si mohli začít připomínat tyto události, velký kus cesty. Změnila se také role města Plzně v oslavách. Dnes ovšem stojíme na křižovatce, kam nyní směřovat naše oslavy. Budeme velmi rádi za pomoc nadace LRE, která nám pomůže zařadit naše oslavy osvobození po bok největších evropských akcí, jež připomínají události II. světové války,“ řekl na úvod setkání primátor Martin Zrzavecký.

„Cílem nadace je pokrýt trasy postupu všech jednotek na osvobozování Evropy, zapojení Plzně je skvělým počinem, neboť zde byla završena cesta vojska generála Pattona. Nadace je vystavěna na základních třech pilířích, historickém uchopení II. světové války, tvorbě marketingu pro cestovní ruch spojený se vzpomínkovými akcemi pro zapojené organizace, třetí ale též důležitou částí je vzdělávání, předávání historické paměti dalším generacím, a to vše vám naše nadace nabízí,“ vysvětlil ředitel Rémi Praud, který při podpisu smlouvy uvedl, že jsou velmi potěšeni, že se Plzeň do této sítě zapojila a těší se na nové zkušenosti, které krajská metropole může poskytnout jiným městům, organizacím s pořádáním oslav.

Zástupci nadace LRE navštívili v Plzni pomník generála Pattona, Patton Memorial Pilsen a se zástupci Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně řešili prvotní kroky spolupráce.

Partnerství nadace a města schválili zastupitelé

Nadace Liberation Route Europe byla založena v roce 2008 v Nizozemsku a oficiálně byly její aktivity poprvé představeny u příležitosti 70. výročí konce II. světové války v Arromanches-les-Bains v roce 2014. Služby nadace zahrnují propagaci, prezentaci a zviditelnění historických lokalit v západní, střední i jižní Evropě, realizaci společných mezinárodních projektů s možností finanční podpory Evropské unie, vytvoření speciálního turistického produktu, který přivede turisty a turistické kanceláře, vzájemnou spolupráci a výměnu informací mezi členy a partnery nadace.

Partnerství nadace a města Plzně schválili zastupitelé na lednovém jednání. Za partnerský příspěvek 130 tisíc korun ročně ze svého rozpočtu získá Plzeň možnost vytvoření vlastní webové stránky pod webem nadace, přeložení do pěti jazyků, zajištění návštěvy novinářů v členském městě, rozesílání informací ze zdrojů Liberation Route Europe, pomoc při přípravě prezentačních aktivit, stránku v průvodci, podporu v přípravě projektů financovaných z Evropské unie a prezentaci na veletrzích cestovního ruchu.

Výsledkem takové spolupráce by mělo být jednoznačné zakotvení Slavností svobody a Patton Memorial Plzeň mezi nejvýznamnější projekty se vztahem ke druhé světové válce ve středoevropském rámci.

Více informací o nadaci lze najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…