Plzeň zná své nejlepší čtenáře

30.03.2023 17:29 | Tisková zpráva

Knihovna města Plzně a zástupci města Plzně ocenili ve středu 29. března v obřadní síni plzeňské radnice v rámci celostátní soutěže Čtenář roku 2023 své nejlepší čtenáře. Absolutní plzeňskou vítězkou se stala Hana Pudelská, která v loňském roce knihovnu navštívila 231krát a při každé návštěvě si domů odnášela hromádku knih.

Plzeň zná své nejlepší čtenáře
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Ocenění čtenáři převzali ceny z rukou radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Elišky Bartákové, která celou akci zaštítila. „Velmi si cením, že pracovnice Knihovny města Plzně pořádají spoustu akcí, mezi něž patří i Čtenář roku - akce plzeňskou veřejností velice kladně vnímaná. Moc mě těší, že se lidé stále věnují četbě knih. Čtenáře najdeme napříč všemi generacemi, tudíž ocenění získali lidé v mladém i seniorském věku. Domnívám se, že stále platí, že kniha je rádce, zdroj zábavy, potěšení, poučení a přítel člověka,“ řekla na slavnostním udílení Eliška Bartáková.

V letošním Březnu – měsíci čtenářů, který nese motto „Zpátky do knihoven“, knihovny oceňují čtenáře, kteří je navštěvují nejčastěji, půjčují si knihy a případně se zapojují do dalších aktivit – například navštěvují čtení se svými dětmi. „Letos jsme se rozhodli pro udělení čtyř hlavních cen: pro nejlepší čtenářku ženu, nejlepšího muže, nejlepší děvče a nejlepšího chlapce. Z nich jsme pak vybrali celkovou vítězku. Dalších 12 čtenářů, po jednom z každé z našich velkých knihoven, obdrželo čestné uznání a knižní ocenění,“ vysvětlila ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová. „Vítězka soutěže je naší čtenářkou desítky let. Minimálně od roku 2002, kdy má knihovna automatizovaný systém, ani jednou nevrátila výpůjčky pozdě a nemusela platit poplatek z prodlení, přestože si půjčila si víc než 5000 knih,“ doplnila ředitelka.

V roce 2022 měla knihovna 26 240 registrovaných čtenářů. Že se milovníci četby a knih najdou ve všech věkových kategoriích, dokazuje například nejmladší oceněná čtenářka, desetiletá Stáňa z Doubravky. Ačkoliv je registrovaná teprve od srpna, uskutečnila do konce roku 44 návštěv a 69 výpůjček, v knihovně tráví mnoho času a navštěvuje i všechny akce, které knihovna pro děti připravuje. Dětskou vítězku jedenáctiletou Nikolku označily borské knihovnice dokonce jako „velkou čtenářskou naději“ – z fondu knihovny už přečetla více než 500 titulů.

Vítězná čtenářka Knihovny města Plzně Hana Pudelská zároveň vyhrála krajské kolo soutěže a postupuje do kola celorepublikového, jehož výsledky se tradičně vyhlašují při udělování prestižních literárních cen Magnesia Litera. Regionální výbor Svazu knihovníků a informačních pracovníků vítězku ocenil poukázkou na nákup knih v hodnotě 500 korun a knížkou O češtině s Karlem Olivou.

Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky vyhlašuje soutěž Čtenář roku pravidelně už od roku 2011. V předcházejících ročnících knihovny hledaly třeba nejlepšího tátu čtenáře, muže – mistra četby, nejlepší babičku nebo nejmladšího čtenáře. Cílem této aktivity je posilovat společenský význam a prestiž četby a ocenit ty, kteří služby knihoven nejvíce využívají a podporují je. Akce se každoročně účastní kolem 120 knihoven.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

10:28 Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

Na jablonecký magistrát a přímo k primátorovi Miloši Velemu přichází připomínky ke světelné signaliz…