Po Marii Terezii se bude Olomoučanům stýskat, sochu měli rádi

30.10.2022 12:50 | Tisková zpráva

Ještě než v úterý ráno odbila osmá hodina, zbylo z půvabné pískové sochy české královny Marie Terezie pouhé torzo.

Po Marii Terezii se bude Olomoučanům stýskat, sochu měli rádi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Lžíce bagru odstranila postupně jak populární panovnici z rodu Habsburků, tak i symbolické znázornění olomouckých dominant a pevnostních prvků, které sochu obklopovaly. „Je mi to líto, na Marii Terezii jsem se šla několikrát podívat s vnoučaty, moc se nám ta socha líbila,“ komentovala odstranění dočasné skulptury seniorka Jana Pokorná.

„Lidé si sochy opravdu hodně všímali, po celou dobu, kdy tu od srpna stála, se u ní fotografovali a zastavovali,“ potvrdil Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury. Záměrem je na letošní pískovou sochu panovnice navázat i v příštích sezónách dalšími osobnostmi, spjatými s bohatou historií města.

socha

Pískovou sochu panovnice, která za svého života několikrát navštívila Olomouc, vytvořil v srpnu v rámci Týdne vojenské historie sochař Marian Maršálek a použil na ni více než třicet tun jemného písku.

Ten sice chtěli pořadatelé využít pro doplnění dětských hřišť, ale s ohledem na přísné hygienické požadavky a nutnost certifikace písku pro děti bude sloužit jinak, například by mohl být použit jako náplň do pytlů, z nichž se staví protipovodňové bariéry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

22:09 Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

I když berou průměrnou mzdu a na účtu jim přistane třeba třicet tisíc čistého, polovička platu padne…