Praha 2: Sady Bratří Čapků čeká revitalizace

09.03.2023 9:15 | Tisková zpráva

Radnice Prahy 2 představila v úterý večer zájemcům z řad veřejnosti záměr revitalizace části parku v Sadech Bratří Čapků. Veřejné projednání architektonické studie společnosti U / U Studio s.r.o., které se uskutečnilo na půdě místní Základní školy Kladská, se setkalo s velkým zájmem občanů.

Praha 2: Sady Bratří Čapků čeká revitalizace
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Městská část zadáním studie a uspořádáním veřejného projednání reagovala na dlouhodobé stížnosti občanů a protichůdné názory různých zájmových skupin – pejskařů, rodičů dětí a pedagogů místní základní školy, týkající se neutěšeného stavu travnaté plochy parku, psí loučky a aktuálního režimu parku. Ten je v současné době užíván ve večerních hodinách, o svátcích a o víkendech jako psí louka, a ve zbývajícím čase jako plocha na hraní dětí.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26329 lidí

„Architektonická studie, která představila návrh řešení prostoru, vzbudila očekávaný zájem veřejnosti. Z následné diskuze s občany jsme si pak společně s architekty a krajináři odnesli řadu zajímavých podnětů, se kterými budeme pracovat při přípravě samotného projektu. Jsem moc rád, že se touto cestou podařilo občany do celé věci zapojit. Chceme, aby proměna parku byla výsledkem společného úsilí a kompromisu, a vzniklý prostor sloužil všem,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Recman, do jehož gesce spadá oblast životního prostředí a oblast výstavby a územního rozvoje.

Architektonická studie vedle různých herních prvků, nové psí loučky a kaskádovitě řešeného prostoru před školou představila také návrh systémových opatření zelené a modré infrastruktury, která reaguje na klimatické změny v prostředí měst. Počítá se zakládáním trávníků, další výsadbou stromů a zeleně a pamatuje i na opatření k zadržení a regulaci vody v případě přívalových srážek. Studie rovněž navrhuje použití převážně ekologických a propustných materiálů, které přispějí k lepšímu hospodaření s vodou.

Zlepšování úrovně životního prostředí a kvality života ve veřejném prostoru patří mezi priority Prahy 2. Radnice se problematice klimatických změn a jejím dopadům na život obyvatel věnuje dlouhodobě. Praha 2 byla také vůbec první městskou částí, která ve svých parcích vyzkoušela dálkově řízený systém zavlažování, a to právě v Sadech Bratří Čapků. Později tento projekt chytrého zavlažování, který dokáže snížit spotřebu vody až o jednu čtvrtinu a šetří energie, rozšířila i do dalších parků Prahy 2. Své občany radnice Prahy 2 o jednotlivých projektech zelené a modré infrastruktury informuje prostřednictvím programu Udržitelná dvojka (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…