Praha 2 jako první městská část uzavřela dohodu s bikesharingovými společnostmi

31.03.2023 12:59 | Tisková zpráva

Zástupci městské části Praha 2 a bikesharingových společností společně podepsali Dohodu o provozu bikesharingu na území Prahy 2, která zavádí jasná pravidla jeho provozování v této městské části. Svým podpisem se zástupci společností zavázali k jejich dodržování.

Praha 2 jako první městská část uzavřela dohodu s bikesharingovými společnostmi
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

„Těší mě, že jsme po zdlouhavých jednáních konečně dosáhli společné dohody. Pevně věřím, že nám jasné nastavení pravidel pomůže zajistit větší pořádek a bezpečnost, lepší průchodnost chodníků, a přinese i kýžený klid v parcích a jiných odpočinkových lokalitách. Uzavření dohody vnímáme jako dočasné řešení lokálních problémů, na které nás občané opakovaně upozorňovali. Nadále trváme na tom, že je potřeba hledat systémové řešení a prosadit legislativní změny, které posílí pravomoci měst a obcí. V tomto směru spolupracujeme i s ostatními městskými částmi a magistrátem hlavního města Prahy,“ uvádí radní pro oblast dopravy Tomáš Halva.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26160 lidí

Dohoda o provozování bikesharingu na území městské části Praha 2 vymezuje konkrétní místa, kde bude možné sdílená kola a elektrokoloběžky odložit, a zároveň definuje lokality, kde bude jízda zakázána nebo povolen průjezd sníženou rychlostí. Primárně se jedná o parky a vybraná náměstí. Součástí dohody je také zákaz používání akustických signálů k lokalizaci v nočních hodinách. Nejzásadnějším bodem této dohody je pak zřízení a provozování infolinek pro nahlašování nesprávně odložených kol a elektrokoloběžek i možnost případného odtahu takových překážek.

„Zřízení a provozování infolinek považujeme za klíčové. Naši občané tak získají nástroj k okamžitému nahlášení problému a rychlejšímu vyřešení situace. V případech, kdy nedojde ze strany bikesharingových společností ke zjednání nápravy ani po nahlášení události, jsme připraveni přistoupit i k odtahům, jejichž náklady budeme účtovat provozovateli,“ dodává Tomáš Halva. Účinnost nastavených pravidel bude radnice ve spolupráci s provozovateli bikesharingu pravidelně vyhodnocovat.

O regulaci, resp. systémové řešení a nastavení jasných pravidel pro sdílené dopravní prostředky typu elektrokoloběžek a kol usilovala radnice Prahy 2 už od roku 2018. Opakovaně jednala s bikesharingovými společnostmi, s magistrátem, policií i ministerstvem dopravy, ale bez větších úspěchů. Během loňského podzimu, kdy se situace v ulicích Prahy 2 už stala neudržitelnou, vzala radnice aktivitu do svých rukou a začala situaci řešit alespoň na lokální úrovni. Iniciovala sérii jednání se zástupci bikesharingových společností a začala připravovat společnou dohodu. Ve spolupráci s Policií ČR vytipovala desítky stanovišť vhodných pro odkládání elektrokoloběžek a kol, a začala s jejich označováním.

Přehled stanovišť pro odkládání sdílených kol a koloběžek v Praze 2 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Velký den sociálních služeb nabídne program pro celou rodinu

16:31 Litoměřice: Velký den sociálních služeb nabídne program pro celou rodinu

Město Litoměřice se dlouhodobě snaží udržovat rozsáhlou síť poskytovatelů veřejných, sociálních a do…