Praha 2 schválila rozpočet na rok 2023

08.03.2023 12:59 | Tisková zpráva

Zastupitelé Prahy 2 schválili rozpočet a finanční plán zdaňované činnosti městské části na rok 2023. Díky dlouhodobě odpovědnému nakládání s financemi bude i letos hospodaření městské části Praha 2 vyrovnané.

Praha 2 schválila rozpočet na rok 2023
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

„Dlouhodobé vyrovnané hospodaření patří mezi základní priority naší rady. Nacházíme se v nelehké době, proto jsme také rozpočet a finanční plán zdaňované činnosti připravili s maximální odpovědností. Finanční prostředky budeme vynakládat co nejefektivněji bez jakýchkoli půjček a zadlužování,“ uvádí místostarosta Jan Korseska, který má ve své gesci oblast financí.

Příjmová i výdajová část rozpočtu MČ Praha 2 bude letos ve výši 941,96 milionu korun. Běžné výdaje jsou stanoveny ve výši 687,39 milionu korun, kapitálové tvoří 254,57 milionu korun. Z běžných výdajů jsou financovány oblasti jako je školství, kultura a sociální péče, ale i péče o veřejnou zeleň nebo činnost samosprávy. Kapitálové, respektive investiční výdaje, zajišťují péči o nemovitý majetek v rámci bytového fondu, budov a pozemků základních a mateřských škol.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26329 lidí

Nejvíc finančních prostředků míří již tradičně do oblasti školství, letos celkem 156,07 milionů korun. „Chceme pokračovat v rekonstrukcích budov mateřských a základních škol, včetně vnitřního vybavení, v investicích do rekonstrukcí školních sportovišť a hřišť. Velkou investiční akcí je například realizace půdní vestavby v ZŠ Londýnská (28 mil. Kč) nebo rekonstrukce střechy, podkroví a přípravy teplé vody včetně rozvodů (21 mil. Kč) v ZŠ Na Smetance. Z nových projektů pak stojí za zmínku výstavba pavilonového objektu učeben pro 1. třídy ZŠ u svatého Štěpána (45 mil. Kč.) nebo rekonstrukce objektu v Sarajevské ulici (20 mil. Kč.), kde chceme vybudovat školní dílny 21. stolení zaměřené na tradiční řemesla,“ upřesňuje Korseska.

Další velkou část z rozpočtu představuje také péče o veřejná prostranství a zeleň. V této kapitole je pro letošek vyčleněno 85,59 milionu korun. Částka je určena na údržbu veřejné zeleně, čištění chodníků, na nákup vodních prvků, opravy v parcích či na dosadbu stromořadí. Městská část letos počítá i se zhotovením projektových dokumentací na rekonstrukci vodní kaskády v parku Folimanka, revitalizaci parku Sady Svatopluka Čecha, části parku Sady Bratří Čapků, Karlovského předmostí nebo Agiliti hřiště v Perucké stráni.

Radnice plánuje pokračovat také v investicích do bytového fondu městské části. Kromě oprav bytů, rekonstrukcí výtahů a kotelen připravuje Praha 2 i rekonstrukci objektů, které využívá Policie ČR, a to v Sokolské a Belgické ulici a v ulici Anny Letenské. Ve vnitrobloku domu Korunní 29 pak probíhá příprava zázemí pro nové oddělení přestupků ÚMČ Praha 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…