Praha 5 ušetří na provozu úřadu téměř 80 milionů

09.07.2021 10:28

Nejvýznamnější provozní úsporu v rozpočtu za posledních deset let schválila Rada městské části pro rok 2022. Seškrtání provozních výdajů úřadu o 10% uvolní téměř 80 milionů korun na nezbytné investice.

Praha 5 ušetří na provozu úřadu téměř 80 milionů
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Úřad sníží výdaje na provoz kanceláří, nejrůznější druhy poradenství, doprovodné externí služby, ale i na vlastní sebeprezentaci. Revizí prochází i plnění dlouhodobých rámcových smluv či podpora některých zbytných akcí. Opatření obsahuje i zrušení dvanácti pracovních pozic.

„V uplynulých třech měsících jsem absolvoval individuální jednání se všemi odbory o jejich rozpočtu. Procházeli jsme položku po položce a hledali prostor pro možné úspory, přičemž vždy jsme byli vedeni tím, aby nedošlo k žádnému omezení kvality služeb úřadu,“ říká radní pro oblast financí Jan Kavalírek.

Kromě úspor na výdajové stránce se radnice rozhodla lépe hospodařit i se svými volnými finančními zdroji, které má na běžných účtech, a chránit tak jejich reálnou hodnotu proti inflaci. Prostředky budou svěřeny Komerční bance, aby je spravovala a nakoupila za ně české především státní dluhopisy.

„Městská část má v současné době na účtech přibližně 1,8 miliardy korun a s ohledem na aktuální vysokou inflaci však tyto prostředky ztrácí na reálné hodnotě. Zhruba 650 milionů vložíme na spořicí účty s lepší úrokovou sazbou a 400 milionů svěřujeme profesionálnímu správci portfolia, aby je investoval. Celkově by nám toto opatření mělo přinést do rozpočtu roční výnos přibližně 6 milionů korun,“ dodává radní Kavalírek s tím, že Praha 5 potřebuje zdroje na rozvojové investice, jako jsou nová školská zařízení, domy pro seniory či na rozvoj veřejného prostranství, zeleně a sportovišť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…