Praha 6 uctila památku občanů, odvlečených po válce do ruských gulagů

11.05.2020 17:17

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) dnes v Rooseveltově ulici v Praze 6 společně uctili památku několika stovek československých občanů, které od 11. května 1945 začaly unášet speciální jednotky Rudé armády SMĚRŠ do ruských pracovních táborů – takzvaných gulagů.

Praha 6 uctila památku občanů, odvlečených po válce do ruských gulagů
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

Jak připomněl pražský primátor, někteří byli zavražděni ještě v Praze, většina z nich zahynula během nucených prací v Sovětském svazu, někteří se po deseti letech nedobrovolného pobytu na Sibiři vrátili v 50. letech domů do Československa a do Prahy.

„Všiml jsem si, že se letos během oslav Dne vítězství a 75. výročí konce války konečně otevřeně probírají všechny souvislosti spojené se začátkem, průběhem i závěrem 2. světové války. Tedy nejenom výklad dějin, které nám tady po dlouhá desetiletí servírovala sovětská a komunistická propaganda,“ konstatoval u pamětních desek v Bubenči místostarosta Jan Lacina. „Jsem velmi vděčný svému někdejšímu kolegovi z redakce týdeníku Reflex Vladimíru Bystrovovi, že se mu podařilo založit spolek „Oni byli první“ a uchovat tuto velmi závažnou událost v domácí historické paměti. Nebýt toho, během několika málo let by vzpomínka na bílou imigraci – převážně z řad ruské, běloruské a ukrajinské inteligence – vyprchala a nenávratně by zmizel zjevný důkaz toho, že se tu po válce Rudá armáda nechovala jako na osvobozeném, nýbrž jako na dobytém území,“ dodává místostarosta Lacina.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18677 lidí

Co znamená „Oni byli první“? Podle výboru, který spolek založil, jde o vůbec první československé oběti komunismu, který se u nás oficiálně prosadil až o tři roky později – po únorovém puči v roce 1948.

Do sovětských táborů se pouhé dva dny po ukončení 2. světové války dostali také lidé, kteří se mohli potenciálně stavět proti připojení Podkarpatské Rusi k Sovětskému svazu, dále osoby, jež se skutečně nebo domněle angažovaly ve strukturách Slovenského státu, čeští reemigranti z Ruska po roce 1917, ruští legionáři a další, konstatují k vysvětlení souvislostí oficiální stránky Ministerstva obrany ČR.

Nejznámějším odvlečeným do ruských pracovních táborů byl československý legionář a generál Sergej Vojcechovský, který v gulagu po necelých šesti letech nepřežil tvrdé pracovní podmínky. Místostarosta Jan Lacina při dnešní příležitosti připomněl, že Praha 6 usiluje o jeho trvalou památku – ať už tím, že inspiruje českou armádu, aby po něm pojmenovala své budoucí centrum novodobých veteránů v Dělostřelecké ulici, nebo pojmenováním některé z nově vzniklých ulic jeho jménem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…