Praha: Dobrovolníci pomohou také rodinám dětí s postižením

08.04.2020 11:41

Dobrovolníci registrovaní u stanů Českého červeného kříže na Mariánském náměstí stále přibývají, k dnešnímu dni je jich už 3 164. Díky tomu teď Praha rozšiřuje nabídku jejich pomoci také mezi rodiny dětí s postižením. Po uzavření odlehčovacích služeb a speciálních škol je pro ně situace mimořádně náročná.

Praha: Dobrovolníci pomohou také rodinám dětí s postižením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Přes aplikaci Slack propojujeme dobrovolníky s aktuálními poptávkami a funguje to skvěle, většinou se k poptávce přihlásí někdo z dobrovolníků do pár minut. Dobrovolníci nosí nejen nákupy a léky, ale také třeba online doučují, pomáhají v prádelně domova pro lidi s postižením nebo rozváží ochranné pomůcky. Ode dneška můžeme díky jejich stále rostoucímu počtu rozšířit nabídku pomoci také mezi rodiny s dětmi s postižením,“ řekla radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

S uzavřením speciálních škol, podpůrných odlehčovacích služeb a omezením osobní asistence je pro rodiny stále těžší náročnou péči o dítě s postižením doma zvládnout. „Všichni rodiče teď řeší, jak skloubit celodenní péči o děti, výuku na dálku, domácnost a ještě vlastní zaměstnání. Rodiny s dětmi s postižením to mají těžké dvojnásob. Proto jim nabízíme podporu. Dobrovolníci pomohou s péčí o dítě, ale také třeba se školní přípravou jeho sourozenců, s donesením nákupu, vařením nebo úklidem. Nabídka je variabilní podle potřeb každé rodiny a její domluvy s dobrovolníkem,“ popsala zastupitelka a předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání Mariana Čapková, která nápad zrealizovala.

Nabídka se rozjíždí díky spolupráci s obecně prospěšnou společností Asistence. Právě té se na e-mail pomahamepraze@asistence.org mohou hlásit rodiny, které uvítají pomoc, o možnosti se rodiče dozví také přes svou speciální školu nebo jinou službu. Dobrovolníci se stejně jako dosud hlásí na portálu pomahamepraze.cz, který spravuje Český červený kříž ve spolupráci s organizací Život 90 a Magistrátem hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.