Praha: První kyborg na světě promluví o svém životě

31.08.2017 10:49

Vizionářský technologický festival Future Port Prague se blíží. Uskuteční se v Pražské tržnici 7. 9. 2017.

Praha: První kyborg na světě promluví o svém životě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Panorama Prahy z Hradčanského náměstí

„Nevyužívám technologii ani ji nenosím. Jsem technologií.“ říká Neil Harbisson – první úředně uznaný kyborg světa. Do lebky má voperovanou sondu dovolující mu slyšet barvy. Jak díky tomu vnímá svět? Jak svět vnímá jeho? A není tohle začátek nějaké sci-fi éry? Přijďte se na vlastní oči přesvědčit 7. září na Pražskou tržnici, kde Neil v rámci futuristického festivalu Future Port Prague promluví o své proměně v kyborga.

Od barvosleposti k novému vnímání barev

Pro Neila byl odmalička život černobílým filmem. Narodil se s extrémní formou barvosleposti. Očima vnímá jen tenký rozsah barevného spektra. Přes tento handicap vystudoval hudbu a umění, což ho přivedlo ke kariéře avantgardního umělce. V 19 letech se rozhodl poznat i ostatní barvy a nechal si do zadní části lebky voperovat anténu se senzorem převádějícím barevné spektrum na vibrace, a tudíž i zvuk. Operace nebyla schválena bioetickou komisí a musela být provedena tajně.

Anténa se stala jeho součástí. Je od něj neoddělitelná, což mu způsobilo problémy při focení na doklady, zejména na pas. Nakonec mu ale byla udělena výjimka a byl jako první na světě úřednicky uznán za kyborga.

V současnosti je Neil známý po celé planetě díky svým výstavám a vystoupením, v nichž propojuje říše barev a hudby a snaží se běžným lidem přiblížit, jak vnímá svět kolem sebe. Tvoří unikátní hudební portréty, kreslí zvuk měst a natočil několik uměleckých filmů, jež vyhrály prestižní ceny. Také založil The Cyborg Foundation – neziskovou organizaci podporující kyborgy a lidi, jež se jimi chtějí stát.

Proč Neil přijel na festival Future Port Prague?

Sám Neil říká, že je jen otázkou času, než budou kybernetická rozšíření běžnou součástí lidských těl, a proto chce o této problematice zvyšovat povědomí. Často se už totiž sám setkal s nepochopením a několikrát byl kvůli vzhledu i napaden.

Kromě Neila na festivalu promluví i Liviu Babitz – zakladatel první firmy na výrobu biotechnologických zařízení Cyborg Nest. Možná, že už za pár let se budou tvořit aplikace ne pro telefony, ale pro naše vlastní těla, vylepšená výrobky od Livia. Nenechte si tento jedinečný pohled do budoucna ujít.

„Neil je pro nás žijícím důkazem toho, že s pomocí technologií můžeme vyřešit mnohé zdravotní, ekologické či společenské problémy,“ říká zakladatel a vizionář Future Port Prague Martin Holečko a věří, že se právě Praha se tak dostane na technologickou mapu Evropy, kam patří.

„Žijeme v neobyčejné době, kdy každý z nás může přispět k řešení velkých problémů lidstva a rychle se rozvíjející technologie jsou k tomu mocným nástrojem. Právě v tomto směru můžeme využít český potenciál a stát se centrem technologií udávajícím trendy v celé Evropě,“ dodává Holečko.

Festival Future Port Prague je unikátním futuristickým projektem, který ve střední Evropě nemá obdoby. Podívejte se z očí do očí budoucnosti, kterou představí její samotní tvůrci z oblastí mobility, virtuální reality, IoT, dronů, zdravotnictví a nových materiálů ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…