Praha chce jednat s Pekingem o úpravě vzájemné dohody o sesterských městech

14.01.2019 15:58

Nová koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu chce upravit smlouvu o spolupráci mezi českou metropolí a Pekingem. Konkrétně chce koalice opravit článek 3 deklarující, že Praha v souladu s českou vládou nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan nedílnou součástí čínského území.

Praha chce jednat s Pekingem o úpravě vzájemné dohody o sesterských městech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Chci apolitické rovnocenné partnerství mezi Prahou a Pekingem založené na kulturní výměně,“ říká o své vizi partnerství mezi oběma metropolemi primátor Zděnek Hřib. Smlouvu v její stávající podobě odhlasovala v minulém volebním období většina zastupitelů ANO, ČSSD, ODS a komunistů. Trojkoalice, TOP 09 a Piráti byli proti deklaraci od jejího samotného počátku.

O změně příslušného článku dohody mezi Prahou a Pekingem bude Rada hlavního města Prahy hlasovat během ledna. „Myslím si, že by smlouva neměla Číně podlézat zmínkami o čínské vnitřní politice. Lidská práva jsou více než panda v zoo,“ uvádí dále pražský zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Pokud Rada hl. m. Prahy návrh schválí, dostane primátor mandát jednat se zástupci Pekingu o úpravě dohody s cílem problematický článek vypustit. „Cílem je odmítnout politiku, která není v souladu s dlouhodobým zahraničně-politickým směřování Česka, které bylo založeno především na úctě k lidským právům,“ myslí si předsedkyně klubu Pirátů Michaela Krausová, která na problematický postoj Česka vůči Číně upozorňovala už před dvěma lety během státní návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Schválení článku 3 v dohodě mezi Prahou a Pekingem před třemi lety bylo nestandardní, protože do smlouvy o spolupráci mezi hlavními městy politická deklarace nepatří. Nesouhlasím s tím, aby Praha takto dávala najevo podporu autoritářského režimu, který v Číně panuje,“ popisuje pražská radní Hana Kordová Marvanová.

Uzavírání mezinárodních smluv podobného typu přitom není nic neobvyklého. Praha má v současné době uzavřené mezinárodní partnerství také s dalšími světovými metropolemi, jako je Berlín a Chicago.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…