Přerov: Fortna v hradební zdi projde generální opravou

08.04.2016 15:25

Vstupní brána do historické části Přerova projde opravou. Kvůli plánované rekonstrukci klenbového oblouku fortny bude od pondělí 11. dubna až do pátku 13. května uzavřen průchod z Horního náměstí směrem na Spálenec.

Přerov: Fortna v hradební zdi projde generální opravou
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

O investici se už z vlastní iniciativy zajímají i archeologové, kteří předpokládají, že v této vstupní bráně, vedoucí do městské památkové zóny, je stále ještě původní dřevo.

„Celková konstrukce hradební zdi je převážně kamenná. Klenební oblouk, který je částečně cihelný, vykazuje drobné statické poruchy a lokální destrukce jednotlivých cihelných prvků. Víme, že byl v minulosti chybně vyspravován cementovou omítkou,“ uvedl Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu. Teď na vstupní bránu pro pěší čekají odborné zásahy, které městskou kasu vyjdou skoro na 82 tisíc korun.

Odstraněny budou narušené části cihel, které nahradí nová pálená cihla, zdivo klenebního oblouku bude očištěno a ošetřeno zpevňujícím nátěrem, v plánu je i čištění spár. Předmětem zájmu stavební firmy - ale i archeologů - je také dřevěný prvek, který je součástí fortny. Stavebníci dřevo z horní části očistí od hrubých nečistot a budou ho chránit před možným poškozením během prací. A archeologové ho podrobí expertíze.

Ve zdivu fortny jsou kapsy, v nichž se dokonce dochovaly dřevěné kladky

„Tato vstupní brána byla vystavěna za Pernštejnů - na přelomu 15. a 16. století jako součást městského opevnění. A nás právě zajímá detail dřeva, který zřejmě pochází z tohoto období. Prostřednictvím přírodovědné metody dendrochronologie můžeme určit rok, ve kterém byl pokácen strom, jehož dřevo bylo do fortny vsazeno,“ řekl přerovský archeolog Zdeněk Schenk. Jak dále upřesnil, ve zdivu fortny jsou kapsy, v nichž se dokonce dochovaly dřevěné kladky, které byly součástí zvedacího systému výpadové branky.

Hradby, respektive jejich okolí, čeká letos ještě jedna změna. Ve druhé polovině roku sem budou převezeny plastiky z dílny světoznámého sochaře Ivana Theimera, které jsou v současné době součástí kašny u restaurace Haná. Sochy by měly zpříjemnit promenádu kolem Bečvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…