Přerov: Lavičky na Švédských šancích mají sloužit k posezení i klidnému výhledu do kraje

01.07.2021 19:31

O pořádek na Švédských šancích se bude nově starat Klub přátel turistiky a sportu Přerov. Pietní místo s prostříleným křížem, který je připomínkou poválečného vraždění Karpatských Němců, dostane na popud turistů od města dvě lavičky – a na revanš si členové vzali nad tímto místem jakousi záštitu.

Přerov: Lavičky na Švédských šancích mají sloužit k posezení i klidnému výhledu do kraje
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Turisti nás už v zimě požádali o nové posezení a odpadkový koš. Obávali jsme se, aby se pak toto vzpomínkové místo nestalo problémovým, neboť víme, že lavičky v ústraní občas lákají bezdomovce k přespávání, nebo skupinky k oslavám. Ale nechtěli jsme turisty nevyslyšet, proto padla dohoda, že my dovezeme lavičky, oni si dvakrát měsíčně vezmou na svá bedra úklid,“ řekl radní Michal Zácha.

Zástupci města s návrhem souhlasili a doufají, že nový mobiliář bude opravdu sloužit návštěvníkům k chvilkovému odpočinku na kopci, nebo k rozhledu do kraje, který Švédské šance ideálně skýtají. Návrší nad Přerovem je archeologicky cennou a v regionu ojedinělou lokalitou s dochovanými relikty opevnění, zbudovaného švédským vojskem v srpnu roku 1643. Více než pobytem Švédů ale kopec poutá pohnutou minulostí, spadající do dvacátého století, konkrétně do června roku 1945, kdy tu bylo zastřeleno 267 nevinných lidí.

Ačkoli historici řadí masakr na Švédských šancích mezi nejhorší případy msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, dlouhá desetiletí tragédii přímo na místě samotném nic nepřipomínalo. Až v čase sedmdesátého výročí, v roce 2015, vznikla u polní cesty pamětní deska s popisem hrůzných událostí a o tři roky později se přerovští radní rozhodli nechat vztyčit na kopci artefakt – 4 metry vysoký a 300 kilo vážící kovaný kříž s trnovou korunou, který vytvořil umělecký kovář Jiří Jurda.

„Už když se na kopec dával prostřílený kříž, panovaly obavy, aby se nestal terčem vandalů. To se nenaplnilo, lidé místo ctí. Budeme doufat, že se situace nezmění ani s lavičkami, které tu budou instalovány v první polovině července,“ řekl vedoucí odboru majetku města Miloslav Dohnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…