Přerov: Ministerstvo rozhodlo, odvolání spolku Děti Země se zamítá

04.10.2017 11:30

Na přerovskou radnici dorazila v úterý 3. října zpráva, která potěšila nejen představitele města. Ministerstvo životního prostředí v ní sděluje, že zamítá odvolání Dětí Země.

Přerov: Ministerstvo rozhodlo, odvolání spolku Děti Země se zamítá
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Připomeňme, že se tento spolek odvolal proti stanovisku Krajského úřadu v Olomouci, který pro stavbu úseku dálnice D1 z Říkovic do Přerova povolil výjimku ze zákazu u zvláště chráněných živočichů. Děti Země v odvolání argumentovaly tím, že stavební dění naruší biotop šestadvaceti druhů živočichů – o to od křečka polního až po skokana štíhlého.

„Měli jsme vážnou obavu, aby Děti Země svým odvoláním na několik let nezbrzdily začátek výstavby dálnice. Po dokončení úseku D1 z Lipníku do Přerova by se naše město stalo doslova dopravním špuntem, lidé by ještě více byli sužováni výfukovými zplodinami, hlukem a prachem. Už teď Přerované trpí, protože město je dopravně přetížené. Proto už opravdu počítáme dny do začátku stavby úseku, který Přerovu v mnoha ohledech pomůže,“ řekl náměstek Petr Měřínský, který primátora zastupuje. Prvního muže radnice potěšující zpráva z ministerstva dostihla na dovolené - a ani on neskrýval radost.

Vítězství zdravého rozumu

Přesně před týdnem totiž primátor Vladimír Puchalský nechal ve městě vylepit plakáty, v nichž nabádal občany, aby volali předsedovi Dětí Země Miroslavu Patrikovi a dotázali se ho, jakou hodnotu má pro Děti Země – ve výčtu ohrožených druhů živočichů - zdraví člověka. Součástí plakátu bylo i telefonní číslo na předsedu Dětí Země, který v návaznosti na akci Přerova vydal tiskovou zprávu, v níž výlep plakátu označil za bizarní retro. „My jsme ale dostali velmi pozitivní zpětnou vazbu od lidí prakticky z celé České republiky, kteří nám v naší aktivitě fandili a přáli nám, aby ministerstvo odvolání Dětí Země zamítlo. A také jsme zachytili mnoho reakcí Přerovanů, kteří nám hlásili, že Miroslav Patrik jim telefon nebere a o komunikaci nemá zájem,“ vzpomněl náměstek Měřínský. Zprávu přijal s nadšením i David Fiala – ředitel z Ředitelství silnic a dálnic Brno, který reagoval slovy: „Rozhodnutí vítám, je to vítězství zdravého rozumu.“

Rozhodnutí ministerstva životního prostředí je rozsáhlé – obsahuje jednadvacet stran. Mimo jiné se v něm píše, že výjimku ze zákazu lze povolit tehdy, když jiný veřejný zájem převažuje nad zájmem ochrany přírody. „Rozhodující – pro porovnání jiného veřejného zájmu nad zájmem ochrany přírody – je míra škodlivosti zásahu na jedince a populaci živočišného druhu a možnosti rizika takového následku danou činností,“ stojí v dokumentu.

Celé rozhodnutí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…