Přerov: Podzimní pietní akce připomenou významné dny – 28. říjen, 11. listopad a 17. listopad

13.10.2022 9:18 | Tisková zpráva

Tři významné historické milníky – Den vzniku samostatného československého státu, Den válečných veteránů a Den boje za svobodu a demokracii – si vzpomínkovými akcemi připomene také město Přerov.

Přerov: Podzimní pietní akce připomenou významné dny – 28. říjen, 11. listopad a 17. listopad
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Státní svátek, který oslavuje vznik Československa, se každoročně slaví 28. října. Na Masarykově náměstí v Přerově se u této příležitosti uskuteční od 14 do 15 hodin koncert Dechového orchestru Haná, úderem třetí hodiny odpolední pak začne pietní akt, na němž promluví zástupce města a k pamětní desce T. G. Masaryka budou položeny věnce a květiny. „Slavnostního aktu se zúčastní také sokolové, členové Českého svazu bojovníků za svobodu, Svazu letců, legionáři a představitelé armády. Zveme také širokou veřejnost,“ uvedla Pavla Roubalíková z Kanceláře primátora. Delegace následně položí květiny i v ulici na Marku, kde je pomník připomínající přerovského rodáka - legionáře Jana Gayera.

Další vzpomínka se připravuje na náměstí Františka Rasche, kde se v pátek 11. listopadu v 11 hodin dopoledne uskuteční vzpomínkové shromáždění, které je věnováno veteránům všech válečných konfliktů. Jejich hrdinství tradičně připomene symbol tohoto významného dne – květ vlčího máku, zapíchnutý v klopách účastníků vzpomínky. Akce se uskuteční v parčíku před bustou Přerovana Františka Rasche – revolucionáře a účastníka vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v boce Kotorské.

Poslední podzimní pietou bude Den boje za svobodu a demokracii, který je připomínkou událostí z let 1939, kdy nacisté uzavřeli české školy – a 1989, kdy studentská připomínka 50. výročí nacistických represí přerostla v demonstraci proti komunistickému režimu. „Vzpomínkové shromáždění se bude konat na Masarykově náměstí od 17.30 hodin. Budou zde položeny květiny, zazní proslovy, česká hymna i Modlitba pro Martu. Tradičně rozsvítíme také svíčky,“ popsala průběh pietního aktu Pavla Roubalíková. Od 18 hodin pak bude v kostele svatého Vavřince sloužena ekumenická bohoslužba.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…