Přerov: Přerov se připravuje nejen na Velikonoce, ale už i na Vánoce. Město má dostat pestřejší výzdobu

29.03.2023 16:01 | Tisková zpráva

Město Přerov se postupně obléká do velikonočního hávu – letos bude jeho výzdoba velkolepější a barevnější než v letech předchozích. A i když jaro teprve začalo, radní už myslí i na Vánoce.

Přerov: Přerov se připravuje nejen na Velikonoce, ale už i na Vánoce. Město má dostat pestřejší výzdobu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Protože chtějí pozvednout také adventní výzdobu, navrhují zastupitelům, aby v pondělí 3. dubna podpořili jejich návrh – tedy navýšení rozpočtu o 5 milionů korun, díky kterým by Vánoce v Přerově byly pestřejší. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Záhony v přerovských ulicích jsou už barevné a voňavé, na náměstí TGM je kraslicovník nazdobený dvěma tisíci vajíčky, ke kterému od 5. dubna přibydou slavnostně oděné břízky u kašny. „Nainstalujeme tu i fotokoutek, aby si v něm lidé mohli pořídit na památku fotku. Na Vánoce byl totiž koutek hojně využívaný, nabídneme ho proto i s jarními dekoracemi,“ uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. V Galerii města Přerova na Horním náměstí bude od 30. března k vidění výstava velikonočních ozdob a Středisko volného času Atlas a Bios pořádá celý tento týden ve svém sídle v Bezručově ulici Velikonoční salon, jehož součástí je ukázka řemesel – od 3. do 5. dubna pak bude tento salon k vidění i v Městském domě.

Velikonočně je ozdobeno čtrnáct autobusových zastávek, o jejichž zkrášlení se postarali především přerovští školáci, ale i organizace a spolky. A město se připravuje také na jarmark, který se na Horním náměstí uskuteční v neděli 9. dubna a nabídne nejen prodej drobného zboží, ale i ukázku řemesel a kulturní program. Ale ani to není všechno.

„Protože jsme chtěli, aby si Přerované jaro v ulicích užili, připravili jsme pro ně ještě jedno překvapení. Za necelých 200 tisíc korun jsme nakoupili osmnáct květináčů ve tvaru vejce, které budou postupně instalovány na náměstí TGM, ke kinu Hvězda, ke galerii na Horním náměstí a do Předmostí. Jsou v červené, žluté a zelené barvě a budou pestře osázeny květinovou výzdobou,“ popsal novinku náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Andělé i Krampusáci

I když by se mohlo zdát předčasné mluvit na začátku jara o Vánocích, radní se už připravují i na vánoční svátky.

„Chceme-li totiž Přerovanům připravit na advent překvapení, musíme mít zastupitelstvem odsouhlasené peníze na pořízení novinek. I díky nim by naše město mohlo být o adventu kouzelné a lákající k návštěvě,“ předeslal primátor Petr Vrána. Radní už mají i konkrétní představu, čím město chtějí vylepšit – a aby měla nová výzdoba smysl a řád, podílela se na návrzích také městská architektka. „Plánujeme, že za 3 miliony 970 tisíc korun nakoupíme světelné baňky, anděla, bránu, řetězy do ulic i na stromy, chybět nebudou ani girlandy. Něco bude v ulicích, některé ozdoby budou na kruhových objezdech, aby si je užili i řidiči či lidé projíždějící Přerovem,“ prozradil náměstek Miloslav Dohnal. Kromě toho je v plánu nechat vyrobit od uměleckého řezbáře Pavla Dlabala betlém s patnácti figurami o výšce až 150 centimetrů, zatímco betlém z loňského roku udělá radost v jiné části města. Více peněz – konkrétně o 830 tisíc více než vloni – by měly letos dostat Kulturní a informační služby města Přerova i na kulturní program a na vánoční výzdobu autobusů. Pokud vše vyjde podle předpokladů, projde městem i průvod „Krampusáků“ – a návštěvníci adventních trhů se mohou těšit ještě i na další překvapení.

Radní už posílení rozpočtu na letošní Vánoce odsouhlasili, hlasovat o financích budou ještě v pondělí 3. dubna zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…