Přerov: Prošlé potraviny, zbytky jídel či lógr z kávy už nemusí končit na skládce

25.10.2022 7:35 | Tisková zpráva

Až doteď končily zbytky jídel z přerovských domácností na skládce, v horším případě v toaletní míse. Od 27. října budou mít Přerované možnost vhazovat gastroodpad rostlinného i živočišného původu do speciálních nádob o objemu 120 litrů.

Přerov: Prošlé potraviny, zbytky jídel či lógr z kávy už nemusí končit na skládce
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Zkušebním provozem projde několik lokalit – dvacítka nádob bude mít své stanoviště v ulicích Mikuláškova, Osmek, Seifertova, Sokolská, Svornosti, U Výstaviště, Velká Dlážka a Za Mlýnem.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

„Do nádob se budou vyhazovat potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce, zelenina, sedliny kávy a čaje - a to i s původním obalem kromě skla. Vytříděný odpad se následně sveze do bioplynové stanice, kde se zpracuje a využije pro výrobu elektřiny, plynu a tepla,“ uvedl Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Kuchyňský odpad a nespotřebované potraviny tvoří běžně asi 25 procent obsahu popelnic na směsný komunální odpad. Jen v České republice zaplní skládky dva miliony tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který zde produkuje škodlivé emise.

„V Přerově se soustavně zabýváme otázkou, jak chránit životní prostředí a odpad v maximální možné míře recyklovat. Možnost vytřídit gastroodpad od komunálního odpadu, zmenšit tak jeho objem a přispět k produkci zelené energie, se nám jeví jako přínosné řešení. Nezanedbatelnou výhodou je také finanční úspora za skládkovné,“ doplnila Eva Kousalová z odboru majetku.

Za půlroční zkušební provoz zaplatí město Přerov 60 tisíc korun. Pokud se systém v příštích měsících osvědčí, dostanou se speciální nádoby také do dalších lokalit města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…