Přerov: Protipovodňovou zídku čekají opravy, největším problémem je prasklina

11.01.2019 17:32

Rok a půl starou zídku na nábřeží Edvarda Beneše, která má ochránit část Přerova před padesátiletou vodou, protíná prasklina. Stavba patří Povodí Moravy, které se stavební firmou řeší na tuto závadu reklamaci – a postup opravy konzultují i se zástupci města.

Přerov: Protipovodňovou zídku čekají opravy, největším problémem je prasklina
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Bylo přislíbeno, že velká trhlina bude v rámci záruky odborně ošetřena a další mikrotrhliny, které se zde objevily, budou dále sledovány. Přerované se nemusejí obávat, že by byla v tuto chvíli narušena funkčnost betonové zídky. Jsme rádi, že si občané trhliny všimli a upozornili nás,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Železobetonová zídka mezi mosty Míru a Legií je dlouhá skoro 460 metrů a její vybudování přišlo na 13 milionů korun. Další navazující zídka, v délce 270 metrů, je hned za mostem, před areálem jatek. Zídka není jednolitá, jsou v ní průchody, který by v případě povodní byly zataraseny zábranami, které by na místo přivezli hasiči – ti by mantinely vsadili do zídky a udělali z ní ucelenou pevnou zábranu. Jakékoliv praskliny, které by mohly propouštět vodu, jsou proto nežádoucí.

Zídka, která prochází teprve druhou zimou, nemá ovšem problém jen s trhlinou. „Řešili jsme i to, že teleskopické tyče laviček, které tu mají své místo, rezavějí. I tato závada se bude řešit,“ podotkl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. A další potíže se objevily i v technologii. „Praskla spojka v napojení stávající odlehčovací stoky a nového vstupního potrubí do hradidlové komory. Spoj bude nutno převložkovat,“ dodal Miloslav Dohnal.

Zídka je v majetku Povodí Moravy – ale počítá se s tím, že bude za devět let převedena do majetku města Přerova.  „Máme už uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí o bezúplatném převodu zídky i pozemku, na němž stavba stojí. Proto chceme vědět o všech závadách a o průběhu všech reklamací,“ řekl na závěr primátorův náměstek Zácha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …