Přerov: Seznam bezdoplatkových zón se rozšiřuje. Vystavuje stopku lidem, kteří bydlí na účet státu

16.07.2021 14:05

Je to přesně rok, kdy v Přerově vygradovaly problémy mezi komunitou olašských Romů, u jejichž ostrých hádek opakovaně zasahovali policisté. Jedna z problémových rodin, žijící v Bratrské ulici, znepříjemnila na dlouhé měsíce život usedlíkům z dané lokality.

Přerov: Seznam bezdoplatkových zón se rozšiřuje. Vystavuje stopku lidem, kteří bydlí na účet státu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Stěžovali si nejen na potyčky romských klanů, ale i na jejich agresivitu, vyhazování odpadků z oken, poházené injekční stříkačky, nepořádek.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Nájemníci poukazovali i na to, že jejich byty kvůli problematickým sousedům ztrácejí na hodnotě. Rodina olašských Romů se z domu i na popud zástupců města sice vystěhovala, ale strach z obsazení novými nájemníky zůstal.  „Jednali jsme jak s majiteli bytu, tak se společenstvím vlastníků, které mělo zájem na tom, aby se dům dostal na seznam bezdoplatkových zón a nemohli se tam nastěhovat další potížisté, kteří na bydlení čerpají doplatek od státu. Protože v domě opakovaně zasahovala u nejrůznějších výtržností policie, cesta k opatření obecné povahy tak byla otevřena,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Veřejná vyhláška, která je už v platnosti, byla vydána na jeden objekt se třemi adresami: Bratrská 38, 40 a 42. 

Nejen v Bratrské ulici

Další dům, který by mohl být zapovězen lidem, pobírajícím příspěvky na bydlení, má adresu Žerotínovo náměstí 22. Nemovitost stojí v centru města, v těsném sousedství Úřadu práce. Patří soukromému majiteli a ten tu ubytovává lidi, kteří ve velké míře narušují občanské soužití, zneužívají návykové látky, dostávají se do křížku se zákonem.

Městská policie tu v posledních třech letech musela opakovaně zasahovat, oblast monitorovali i asistenti prevence kriminality, navštěvoval ji terénní pracovník z odboru sociálních věcí magistrátu. Veškeré domluvy se ale míjely účinkem. „Nestěžovali si jen nájemníci z blízkých domů, ale i z pracovního úřadu. V rámci represe je řešení situace velmi obtížné, jelikož jsou obyvatelé v drtivé většině na různých sociálních dávkách a není možno z nich případnou pokutu vymoci. Preventivní působení se míjí účinkem,“ uvedl ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki. Radním už došla s problémovým domem trpělivost a požádali magistrát o vydání opatření obecné povahy, které se má týkat jen jedné adresy, nikoliv celého Žerotínova náměstí. Rozhodnutí by mělo padnout do konce září. „Konkrétní opatření cílí jednoznačně na dům, jehož nájemníci trvale narušují dobré sousedské vztahy a snižují kvalitu bydlení v jinak atraktivní a klidné lokalitě uprostřed města. Ambicí je do budoucna zlepšit situaci v takzvaném domě hrůzy potažmo na celém náměstí,“ řekl náměstek Petr Kouba.

Město Přerov má už několik bezdoplatkových zón, prostřednictvím nichž se brání přílivu potenciálních potížistů z řad sociálně slabých. Začátkem roku 2018 se dostala do této zóny takřka celá přednádražní čtvrť, čítající ulice Husova, Kojetínská, Škodova, Tovačovská a Tovární - a opatření mířilo i do Dluhonské ulice, která byla pověstná ubytovnami.  Vloni se zóny rozšířily až do centra Přerova, které se v posledních letech potýká s nepřizpůsobivými lidmi, žijícími v pronajatých bytech. Nařízení zasáhlo Masarykovo náměstí a ulice Kratochvílovu, Wilsonovu a část Palackého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…