Přerov: V Michalově se budou měnit pískové cesty, v rozáriu půjde do země sedm set růží

21.10.2022 15:03 | Tisková zpráva

Podzimní park Michalov ještě nespí. Opravou projde od pondělí 31. října do pátku 11. listopadu část pískových cest a živo bude na přelomu října a listopadu také v rozáriu, kde zahradníci vysadí sedm stovek popínavých i mnohokvětých růží v odstínech bílé, červené, oranžové a fialové.

Přerov: V Michalově se budou měnit pískové cesty, v rozáriu půjde do země sedm set růží
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Rekonstrukce pěšin přinese návštěvníkům omezení. Mohou se procházet pouze po šedě vyznačených cestách a nebudou moci odstavit auto na parkovišti u vstupu z ulice Osmek,“ upozornil náměstek primátora Miloslav Dohnal. 

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Pískové cesty v městském parku procházely v minulých letech kritikou Přerovanů, kterým se nelíbilo, že se v zimě nebo v deštivých dnech měnily v bahnitou stezku a kvůli tomu musel být přístup do parku omezen nebo se brány uzavřely úplně. Zástupci města proto rozhodli o výměně povrchu – písek byl nahrazen minerálním materiálem, který má ideální složení pro parkové a zahradní cesty. A v Michalově se už osvědčil – první dvě etapy jsou hotové a prošly zatěžkávací zkouškou v podobě loňského sněhu i letošních dešťových srážek. „V současné době přichází na řadu třetí etapa, která začne posledního října u květnice a skončí 11. listopadu u pomníku Mistra Jana Husa. Za práce na ploše 1840 metrů čtverečních zaplatíme asi 1 milion 850 tisíc korun,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Upřesnil i to, že se v Michalově počítá ještě s dalšími dvěma fázemi oprav. Jedna se bude dělat na jaře příštího roku, kdy bude vyměněn povrch o rozloze 2240 metrů čtverečních před restaurací, která je jakýmsi středobodem parku. A druhá přijde na řadu až v roce 2024, kdy se budou měnit povrchy některých pískových cest v rozsahu 1200 metrů čtverečních – a to v návaznosti na další práce, které se v Michalově plánují. „Kromě těchto praktických úprav, které Přerované kvitují, jsme tu letos například i obnovili trávník v květnici hydroosevem a vysadili jsme téměř tři sta nových keřů a pět stromů. Na přelomu října a listopadu bude ještě v rozáriu vysázeno 710 růží,“ připomněl jednatel Střelec. 

Michalov se rozkládá na dvaceti hektarech a vznikl přeměnou původního městského lesa. Založen byl v roce 1904, největší rekonstrukcí pak prošel v letech 2000 až 2010. Aby měl historický ráz, byly některé asfaltové cesty nahrazeny na začátku nového tisíciletí mlatovými cestami. Rozměklé a rozbahnělé trasy se ale neosvědčily. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…