Příbram: Na rodném domě Hermíny Týrlové je pamětní deska

08.05.2023 11:17 | Tisková zpráva

Významná místa mohou být označena několika způsoby, například umístěním pamětní desky. V tomto týdnu byla pamětní deska odhalena na domě čp. 128 v Rožmitálské ulici na Březových Horách, kde se roku 1900 narodila Hermína Týrlová.

Příbram: Na rodném domě Hermíny Týrlové je pamětní deska
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

„Mezi významné rodáky našeho města patří česká animátorka, scénáristka a režisérka, spoluzakladatelka českého animovaného filmu Hermína Týrlová, která se narodila roku 1900 na Březových Horách čp. 128 v dnešní Rožmitálské ulici. Již před několika lety byla Společností občanů a přátel Březových Hor na jednom z březohorských domů umístěna pamětní deska, ovšem, jak při bádání vyšlo najevo, nešlo o rodný dům, ale domek, ve kterém prožila část dětství. Ve středu 3. května, v den 30. výročí úmrtí Hermíny Týrlové, město odhalilo pamětní desku na skutečném rodném domě. Březohorská rodačka tak má v Příbrami nyní desky dvě,“ uvedl starosta Jan Konvalinka.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17868 lidí

Město Příbram na své rodáky nezapomíná a snaží se každoročně umístit alespoň jednu pamětní desku, které jsou v posledních letech zhotovovány ve stejném stylu.

Slavnostního aktu se zúčastnil zlínský filmový historik, filmař a publicista Jiří Madzia. „Za tuto návštěvu ze Zlína jsem velmi rád, projev pana Madzii byl velmi zajímavý a přiblížil nám Hermínu Týrlovou z trochu jiného pohledu. Díky jeho návštěvě jsme měli navíc příležitost poslat do Zlína na hrob paní Hermíny květinu,“ dodal starosta Konvalinka.

Informace o životě a díle Hermíny Týrlové najdete na webových stránkách PoznejPříbram v sekci Osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.