Primátor Jiránek: Budeme hledat reálný kompromis a finalizovat návrhy

05.07.2019 10:14

Nová hřiště, přírodní divadlo, pingpongové stoly i více zeleně. Skončilo období pro zasílání návrhů do prvního ročníku projektu „Společně v Kladně“ založeném na principu tzv. participativního rozpočtu. Občané Kladna adresovali magistrátu téměř pět desítek vizí, jak vylepšit veřejný prostor a komunitní život ve městě. O jejich uskutečnění rozhodne kladenská veřejnost v podzimním hlasování.

Primátor Jiránek: Budeme hledat reálný kompromis a finalizovat návrhy
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Celkem 46 návrhů na vylepšení veřejného prostranství ve městě zaslali občané Kladna do historicky prvního programu kladenského participativního rozpočtu (PaRo). Radnice ho vyhlásila pod názvem Společně v Kladně a z rozpočtu na uskutečnění občanských vizí vyčlenila letos 3 mil. Kč.

„Nejvíce občanských projektů žádá zbudování nebo zastínění hřišť, včetně nového cyklohřiště v Bukovce, teqballového, workoutového či parkourového hřiště nebo herního parku pro tři generace. Dále tu nalezneme návrhy na opravy schodiště v Podprůhonu, umístění pingpongových stolů, na více zeleně i parkovacích míst, ale také třeba projekt přírodního divadla, kuličkové dráhy v parku Lesík nebo skluzavkového tobogánu v Sítenském údolí,“ prozradil primátor města Kladno Dan Jiránek s tím, že v programu „Společně v Kladně“ se sešly návrhy za více než 12,5 mil Kč. Nejvíce jich do PaRo poslali obyvatelé čtvrtí Rozdělov a Kladno-město.

Participativní rozpočtování není ve světě žádná novinka, od roku 1989 se užívá v Brazílii a během posledních patnácti let se rozšířilo i do Evropy. Funguje již v 1 500 světových městech. Jde o moderní nástroj, jak uplatnit prvky přímé demokracie v praxi, a Kladno jej po vzoru mnoha českých i zahraničních měst zkouší poprvé. Kladenští občané tak mohli do poloviny června navrhovat projekty rozvoje veřejného prostoru ve městě s náklady minimálně 30 000 Kč a na podzim pak v otevřeném hlasování rozhodnou, za které z nich skutečně vyčleněné peníze utratit.

„Činní spoluobčané, kteří mají své vize pro veřejný prostor, pro správu věcí veřejných, tak mohou pro svůj návrh aktivně něco udělat, přesvědčit sousedy, domluvit se na podpoře. Tím je PaRo přínosné i pro oživení komunitních vztahů, plánování a sousedskou diskusi,“ říká kladenský primátor a dodává: „Naopak pro nás na radnici je to jedinečný způsob zpětné vazby, který nám pomůže občanům lépe naslouchat a efektivně a konstruktivně s nimi komunikovat. PaRo tak koresponduje s naším hlavním cílem otevřené radnice, kdy například pořádáme v jednotlivých částech města setkání s občany a sbíráme jejich impulsy ke zlepšení města i prostřednictvím dotazníků. Dosud se nám tak sešlo již na tři stovky občanských podnětů. Postupně na nich budeme pracovat.“

Po prázdninách veřejné setkání, v říjnu hlasování

Realizovatelnost návrhů, které občané Kladna do pilotního projektu PaRo „Společně v Kladně“ zaslali, posoudí během prázdnin pracovní skupina složená z vedoucích příslušných odborů magistrátu. „S autory projektů, které budou těžko uskutečnitelné, budeme ještě hledat reálný kompromis a finalizovat návrhy. Důvodem může například být nesoulad návrhů s územním plánem, nebo budou zamýšleny na pozemcích, které nebudou v majetku města. V září se bude konat setkání, kde jednotlivé návrhy jejich autoři představí veřejnosti. Od 15. do 31. října pak budou sami kladenští obyvatelé hlasovat o tom, které projekty se jim zdají nejlepší a přejí si je uskutečnit,“ vysvětluje primátor Jiránek.

Veškeré informace ke kladenskému PaRo, aktuality i popis jednotlivých projektů naleznou zájemci již nyní na webu spolecnevkladne.cz. Na něm také proběhne zmíněné veřejné hlasování. Lidé bez přístupu k internetu mohou přijít na odloučená pracoviště magistrátu, ať už jsou to úřadovny v Dubí a Švermově, Czech Pointy v OC Oáza a Tesco nebo na Infocentrum na pěší zóně, kde jim pracovnice s hlasováním přes počítač pomohou. K dispozici jim také bude magistrátní koordinátorka projektu Michaela Műllerová, t: 312 604 161.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…