Prostějov: Upozornění živnostenského úřadu

12.11.2019 9:16

... na možnost podnikatelů oznámit dočasné přerušení provozování živnosti.

Prostějov: Upozornění živnostenského úřadu
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Odbor obecní živnostenský úřad Magistrátu města Prostějova (dále jen OŽÚ) upozorňuje podnikatele na možnost oznámit živnostenskému úřadu dočasné přerušení provozování živnosti, pokud živnost aktivně neprovozují. Toto právo není žádnou novinkou. Podnikatelé, kteří se rozhodli z nejrůznějších důvodů na čas přestat živnost provozovat, sice již nemají povinnost tuto skutečnost živnostenskému úřadu oznamovat, živnostenský zákon jim však tuto možnost nadále zanechal jako významnou výhodu. 

Kdy je tedy vhodné živnostenskému úřadu oznámit, že živnost přerušujete?

Přerušením provozování živnosti lze reagovat na sezónní charakter výkonu některých živností nebo třeba i na některé negativní situace v podnikání (např. výpadek objednávek apod.), kdy se podnikatel rozhodne nechat se zaměstnat, aniž by podnikal v rámci vedlejší výdělečné činnosti. Dalším důvodem může být také jeho zdravotní indispozice, která brání řádnému výkonu podnikání.

Oznámení přerušení provozování živnosti je tedy řešením pro případ, kdy podnikatel ví, že po určitou dobu živnost provozovat nebude, ale prozatím nechce své oprávnění rušit úplně.

Přerušení provozování živnosti může také pomoci vyřešit situaci, kdy podnikatel ustanovil pro provozování živnosti odpovědného zástupce a tato osoba přestala funkci vykonávat (např. zemřela nebo výkon funkce vypověděla) a podnikatel nemá momentálně k dispozici žádného vhodného náhradníka. Po dobu přerušení provozování živnosti nemusí mít podnikatel ustanoveného odpovědného zástupce. Oznámením přerušení se živnostník vyhne sankčnímu pozastavení provozování živnosti a uložení nákladů řízení ze strany živnostenského úřadu. K sankčnímu řízení se totiž živnostenský úřad musí uchýlit v případě, že podnikatel odpovědného zástupce neustanoví, ač je k tomu ze zákona povinen.

Je na vůli podnikatele, který se z nejrůznějších důvodů rozhodl dále nepodnikat, zda o této skutečnosti vyrozumí živnostenský úřad či nikoli. Pokud podnikatel neoznámí živnostenskému úřadu, že hodlá provozování živnosti přerušit, pak je jeho oprávnění v živnostenském rejstříku vedeno stále jako aktivní a podnikatel musí splňovat všechny podmínky a povinnosti, které mu živnostenský zákon ukládá. Pokud ale podnikatel přerušení provozování živnosti oznámí živnostenskému úřadu, po dobu přerušení nemusí např. nadále prokazovat splnění odborné nebo jiné způsobilosti, pokud je živnostenský nebo jiný zákon pro provozování živnosti vyžadují.

Z těchto důvodů je pro podnikatele vhodné přerušení provozování živnosti živnostenskému úřadu předem písemně oznámit. Navíc údaje o přerušení je možné časem změnit.

Jestliže se podnikatel následně rozhodne, že bude v provozování živnosti před uplynutím doby přerušení pokračovat, je povinen tuto skutečnost předem písemně oznámit živnostenskému úřadu. Pokud by tuto oznamovací povinnost nesplnil, dopustil by se přestupku, za který lze uložit pokutu až do výše 10 tis. Kč.

Úkony oznámení přerušení a pokračování v provozování živnosti nepodléhají správnímu poplatku, nezbytný je pouze platný doklad totožnosti. V rámci tohoto oznámení lze také využít služeb Centrálního registračního místa, které na OŽÚ funguje, a jehož prostřednictvím může podnikatel učinit i některé úkony vůči finančnímu úřadu, okresní správě sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovně. Podnikatel tak může předejít problémům s nedoplatky, které by mu mohly vzniknout u  uvedených institucí po dobu, kdy živnost fakticky neprovozuje.

Údaje vedené ve veřejné části živnostenského rejstříku je možno si ověřit na internetových stránkách www.rzp.cz. Tato část obsahuje také informace o tom, zda a na jak dlouho podnikatel oznámil živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti.

Závěrem lze podnikatelům doporučit, aby se v případě, že svou živnost fakticky neprovozují a zároveň nechtějí své oprávnění úplně zrušit, dostavili na živnostenský úřad a oznámili, že provozování živnosti hodlají přerušit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.